Дебкафајл: Американци одлазе! Америчка коалиција конвој Исламске државе препушта Асадовој војсци

Главосече Исламске државе у аутобусу...Фотографија Луаја Бешара, АФП-а и "Гети имиџиса" преузета из U.S. warplanes are called off surveillance of ISIS convoy, at Russia’s request - The Washington Post

На захтев Русије, америчке снаге су пристале да престану са надзирањем из ваздуха и да сиријској војсци препусте конвој бораца Исламске државе заглављен у сиријској пустињи, пошто је Хезболах џихадистима дозволио да напусте либанско-сиријску борбену зону.

Амерички ваздушни надзор у овом случају значи да су амерички војни авиони кружили изнад конвоја и гађали сваког џихадисту који би покушао да побегне, као и сваког ко би се приближио неком од 17 аутобуса у покушају да спаси своје саборце.

Бригадни генерал Џон Брага, директор операција америчке коалиције је издао саопштење у којем је објаснио да поступа по руском захтеву, а у интересу сарадње САД и Русије на деескалацији сукоба. Трамп и Путин су се приликом сусрета у Хамбургу 7. јула сагласили да се успоставе деескалационе зоне у југоисточној Сирији. Судбина конвоја сада је одговорност сиријске владе.

"Дебкафајл": Ово је први пут да САД и коалиција коју предводе на захтев Русије прекидају извршавање ратног задатка и препуштају га војсци сиријског режима. Оваквим поступањем, Американци су отворили пут за предају подручја у источној Сирији под контролом САД у руке Асадових снага. Због тога је ово не само предзнак изласка Америке из источне Сирије, како смо нагласили у свом ударном чланку од петка, 8. септембра - Дебкафајл: Иранци долазе!, него и најава смањења војних дејстава против Исламске државе у том делу Сирије.

Сада када више не прети опасност од америчких ваздушних удара, наши извори очекују да ће аутобуси Исламске државе наставити ка истоку, у настојању да допру до једног од својих последњих упоришта, града Абу Камал на сиријско-ирачкој граници.

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Извор: US coalition hands ISIS convoy over to Syrian army
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!