Исламска држава или Израелске терористичке снаге?


Бенгази, Либија - Потврђујући приче да Исламска држава служи израелском Мосаду као стратешко средство, либијске снаге безбедности ухапсиле су једног од вођа Исламске државе у североисточном либијском граду Бенгази - за кога се испоставило да је Мосадов агент.

По израелском веб-сајту "Иниан меркази", што би се могло превести као "Централна питања", ухапшени Ефраим Бењамин је започео своју операцију после обарања либијске владе и убиства Моамера Гадафија 2011. године.

Асадов агент је доспео до једног од водећих положаја у Исламској држави убрзо по убацивању у редове Либијаца који су оборили Гадафија. Прво је постао имам једне велике џамије у другом по величини либијском граду Бенгазију, а затим старешина Исламске државе са преко 200 терориста под својом командом.

Мосадовог агента Абу Хафса, под којим је именом Бењамин познат у Либији, тамошње власти су ухапсиле и оптужиле за шпијунажу - прикупљање обавештајних података за израелску владу.

По веб-сајту "Маср Аларабија", Бењамин, тј. Хафс, један је од Мосадових "арабиста", тајних агента који се претварају да су Арапи, владајући арапским језиком толико да могу да говоре на локалним дијалектима.

Мосад је одавно познат по коришћењу својих "арабиста", који се убацују међу палестинске демонстранте и хапсе их, и убијају палестинске активисте који се боре против израелске окупације - пише "Маср Аларабија"

Либијски медиј Бењамина још назива "Мосадовим шеиком којег су ухапсиле локалне власти".

Израелски "Иниан меркази" пише да су арапски медији овај инцидент искористили као доказ за тврдњу - толико омиљену у арапском свету - да је Израел саучесник у успону Исламске државе у региону и да је користи као стратешко средство, а да таквом погледу доприноси и чињеница да ИД никада није изводила нападе у Држави Израел.

По раширеном веровању, ИД је почела са операцијама у Либији фебруара 2015. године, када су њени припадници одсекли главе двадесет једном Копту (египатски хришћани) у граду Сирт, иако је изводила терористичке операције и пре тог датума.

О везама Исламске државе и Израела говори и Извештај о раду Посматрачких снага УН што га је на 15 страница поднео генерални секретар УН, Бан Ки-Мун, где се каже и то да Израелске одбрамбене снаге одржавају редовне контакте са Исламском државом од маја 2013.

Израелске одбрамбене снаге су тврдиле да само пружају медицинску помоћ цивилима из пограничних сиријских области, али су посматрачи УН потврдили да постоје непосредни контакти између припадника ИД и војника Израелских одбрамбених снага, контакти који укључују али нису ограничени само на медицинску помоћ и негу:

"Током периода посматрања, Посматрачке снаге УН су често уочавале интеракцију припадника опозиције и Израелских одбрамбених снага на линији прекида ватре...Припадници Посматрачких снага УН су једном приликом приметили како ИОС са стране "алфа" (унутар Израела), предаје две кутије оружаној опозицији са "браво" стране (унутар Сирије)."

Такве активности указују да Израел пружа организовану и сталну подршку Исламској држави. Али није у питању подршка - Израелци користе Исламску државу као проксије који ће збацити Асада.

Доста говори и чињеница да Израел, када су САД започеле с операцијама против Исламске државе, није подржао такав потез и назвао га грешком САД.

За необавештене, онима који се питају зашто би Израел подржавао Исламску државу, рецимо да се све своди на геополитичку стратегију, тј. да израелска влада сматра да су савезници Иран и Сирија непосредна опасност за Државу Израел, због своје војне силе и политичког утицаја у региону.

Наизглед, израелска "подршка" Исламској држави само потврђује да је "непријатељ мог непријатеља мој пријатељ".

Али у овом случају, Исламска држава се користи за уништавање геополитичког супарника, Сирије - под Башаром ал Асадом - како би се елиминисао ирански утицај у региону.

Другачије речено, све се своди на просту чињеницу да Исламска држава служи Израелу као згодно средство за наметање својих геополитичких жеља без уласка у прави рат, да може да изгледа само као посматрач сукоба.

Али ако Асад буде оборен, а ирански утицај на територијама уз израелску границу затрт, Израел би могао да на Исламску државу почне да гледа мрким погледаом  - под условом да не нађе да му негде другде може бити од користи.

Иако се државе попут Израела и САД често заричу да се боре против тероризма, уистину их користе као своје терористичке групе, као што су Исламска држава и Ал Каида, за поткопавање и/или стицање утицаја унутар режима чије су рушење наумиле.


Молимо вас да овај чланак доставите својим пријатељима и тако допринесете разоткривању саучесништва држава попут Израела и САД у подстрекавању исламистичког тероризма!

The Free Thought Project — Your online news and discussion platform
  
Напомена преводиоца: Бењаминов случај није ништа ново. Тек примера ради...

ISIS Leader ‘Al-Baghdadi’ Is A ‘Jewish Mossad Agent’ – French Report - Abu Bakr al-Baghdadi, so-called ”Caliph,” the head of ISIL (Islamic State in Iraq and the Levant is, according to sources reputed to originate from Edward Snowden, an actor named Elliot Shimon, a Mossad trained operative...


Аутор: Џеј Сирмопулос
Извор: 'ISIS Commander' Arrested by Libyan Authorities Exposed as Israeli Mossad Agent
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!