Пређи на главни садржај

Дебкафајл: Иранци долазе!


Док су израелски авиони бомбардовали сиријски Центар за научна истраживања и проучавања код Масјафа, 38 км западно од града Хаме у централном делу Сирије, рано у четвртак, 7. септембра, контрола над сиријско-ирачком границом на истоку почела је, тихо, да прелази из руке у руку.

"Дебкафајл" прати развој догађаја:

- Вашингтон је закључио разговоре са Москвом о условима под којима ће се америчке специјалне снаге евакуисати из Ал Танфе, граничног прелаза који држе у сиријско-ирачко-јорданском троуглу и предати га га сиријској војсци.

-  Напуштање Ал Танфе је исто што и америчко повлачење из југоисточне Сирије и предаја те територије Сирији и њеним савезницима, што значи и Хезболаху.

- Сиријске побуњеничке јединице под покровитељством САД такође ће напустити своје положаје у граду Дара на југу, по договору са руским и официрима Хезболаха из тамошње деескалационе зоне. Прихватили су да или предају оружје и придруже се јединицама Асадове војске, или се разиђу. По први пут у грађанском рату у Сирији, Хезболах је најавио важан развој догађаја у име Русије.

- Јединице ирачког сурогата Техерана, Јединице за мобилизацију народа (Popular Mobilization Units - PMU), у четвртак увече су почеле да прелазе преко границе и запоседају положаје у југоисточној Сирији. Јединицама за мобилизацију народа, иако су званично у саставу Оружаних снага Ирака, наређује ирански врховни командант за Блиски исток и командант Ал Куда, генерал Касим Сулејмани.

- У петак, 8. септембра, Дамаск је упозорио америчке и курдске снаге које се боре за ослобођење Раке против Исламске државе, да не смеју да наставе даље на југоисток према упоришту Исламске државе, Абу Камалу. Ево тог упозорења: "Висока команда Сиријске војске ослобађање пограничног града Абу Камал у Гувернаторату Деир Ез-Зор сматра за императивни војни подухват који не може диктирати америчка коалиција и њени савезници."

Значење ових речи је очигледно. Пошто им је рашчишћен пут да уђу у Ал Танф, сиријској војсци и Хезболаху остаје још само да заузму Абу Камал да би имали потпуну контролу над свих 600 километара сиријско-ирачке границе. А чиме ће Техеран бити надомак остварења свог кључног стратешког циља - копненог коридора кроз Ирак до Сирије и Средоземног мора.

У четвртак увече, израелски министар одбране Авигдор Лиеберман није хтео да потврди да је Израел извршио напад на Масјаф, али је зато обећао: "Нећемо допустити формирање шиитског коридора од Ирана до Либана."

Потом је командант израелске Војнообавештајне службе, генерал-мајор Херцл Леви изјавио: "Са опасностима које нам прете поступамо одлучно."

Нажалост, обе ове декларативне изјаве никако нису у сагласју са оним што се стварно - и управо сада - догађа у југоисточној Сирији, где предоминантно непријатељске снаге и силе установљују нове чињенице од стратешког значаја, такве да озбиљно угрожавају безбеност Израела.

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Претходно:

- Дебкафајл: Израел бомбардовао сиријско постројење са хемијским оружјем (АЖУРИРАНО)

- Дебкафајл: Хезболах се неће придржавати сценарија Израелских одбрамбених снага

- Дебкафајл: Израелске одбрамбене снаге увежбавају "рат до победе" стратегију против Хезболаха

- Дебкафајл: Иран и Хезболах стежу омчу око Израела (нови моменти)

Препоруке:

- BREAKING: Syrian Army within 10km of Deir Ezzor as ISIS collapses, famous general is martyred - Fort Russ

- Israeli school opens in jihadist-occupied Syrian province of Idleb - Fort Russ


Извор: US set to quit Al Tanf. Pro-Iranian force moves in
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de