Дебкафајл: Иранци долазе!


Док су израелски авиони бомбардовали сиријски Центар за научна истраживања и проучавања код Масјафа, 38 км западно од града Хаме у централном делу Сирије, рано у четвртак, 7. септембра, контрола над сиријско-ирачком границом на истоку почела је, тихо, да прелази из руке у руку.

"Дебкафајл" прати развој догађаја:

- Вашингтон је закључио разговоре са Москвом о условима под којима ће се америчке специјалне снаге евакуисати из Ал Танфе, граничног прелаза који држе у сиријско-ирачко-јорданском троуглу и предати га га сиријској војсци.

-  Напуштање Ал Танфе је исто што и америчко повлачење из југоисточне Сирије и предаја те територије Сирији и њеним савезницима, што значи и Хезболаху.

- Сиријске побуњеничке јединице под покровитељством САД такође ће напустити своје положаје у граду Дара на југу, по договору са руским и официрима Хезболаха из тамошње деескалационе зоне. Прихватили су да или предају оружје и придруже се јединицама Асадове војске, или се разиђу. По први пут у грађанском рату у Сирији, Хезболах је најавио важан развој догађаја у име Русије.

- Јединице ирачког сурогата Техерана, Јединице за мобилизацију народа (Popular Mobilization Units - PMU), у четвртак увече су почеле да прелазе преко границе и запоседају положаје у југоисточној Сирији. Јединицама за мобилизацију народа, иако су званично у саставу Оружаних снага Ирака, наређује ирански врховни командант за Блиски исток и командант Ал Куда, генерал Касим Сулејмани.

- У петак, 8. септембра, Дамаск је упозорио америчке и курдске снаге које се боре за ослобођење Раке против Исламске државе, да не смеју да наставе даље на југоисток према упоришту Исламске државе, Абу Камалу. Ево тог упозорења: "Висока команда Сиријске војске ослобађање пограничног града Абу Камал у Гувернаторату Деир Ез-Зор сматра за императивни војни подухват који не може диктирати америчка коалиција и њени савезници."

Значење ових речи је очигледно. Пошто им је рашчишћен пут да уђу у Ал Танф, сиријској војсци и Хезболаху остаје још само да заузму Абу Камал да би имали потпуну контролу над свих 600 километара сиријско-ирачке границе. А чиме ће Техеран бити надомак остварења свог кључног стратешког циља - копненог коридора кроз Ирак до Сирије и Средоземног мора.

У четвртак увече, израелски министар одбране Авигдор Лиеберман није хтео да потврди да је Израел извршио напад на Масјаф, али је зато обећао: "Нећемо допустити формирање шиитског коридора од Ирана до Либана."

Потом је командант израелске Војнообавештајне службе, генерал-мајор Херцл Леви изјавио: "Са опасностима које нам прете поступамо одлучно."

Нажалост, обе ове декларативне изјаве никако нису у сагласју са оним што се стварно - и управо сада - догађа у југоисточној Сирији, где предоминантно непријатељске снаге и силе установљују нове чињенице од стратешког значаја, такве да озбиљно угрожавају безбеност Израела.

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Претходно:

- Дебкафајл: Израел бомбардовао сиријско постројење са хемијским оружјем (АЖУРИРАНО)

- Дебкафајл: Хезболах се неће придржавати сценарија Израелских одбрамбених снага

- Дебкафајл: Израелске одбрамбене снаге увежбавају "рат до победе" стратегију против Хезболаха

- Дебкафајл: Иран и Хезболах стежу омчу око Израела (нови моменти)

Препоруке:

- BREAKING: Syrian Army within 10km of Deir Ezzor as ISIS collapses, famous general is martyred - Fort Russ

- Israeli school opens in jihadist-occupied Syrian province of Idleb - Fort Russ


Извор: US set to quit Al Tanf. Pro-Iranian force moves in
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!