Линуксашке цртице: "Мозила" се прозлила...ЕМ-Икс Линукс са Компизом за љубитеље шарениша

Прво две вести, а онда опаске и предлози...

Извор за илустрацију: Why Firefox Quantum Should Be Your Default Linux Browser

"Мозила" преко Фајерфокса намеће Зло...у комплоту са корпоративним медијима натура њихове вести да би угушила продукцију независних медија


Сећате ли се дана када се "Гугл" подао чистом злу? Дана када сте потражили други прегледач да бисте се склонили од господара зла и Хрома?

Много нас тада пређе на "Мозилин" Фајерфокс, производ организације која је дуго важила за поборника слободе говора и слободног приступа подацима.

Али "Мозила" се окрену мрачним силама, сада намеће чисто зло. Такозвана Information Trust Initiative је покренута да би се независни медијски извори блокирали на нивоу прегледача, а фаворизовали корпоративни медији и њихове кривотворене, лажне вести.

Изненађени? Не би требало да будете. Фондација "Мозила" такође подржава "неутралност интернета" (net neutrality), још једну заверу џиновских техно-корпорација, којом се, како су с почетка тврдили, "хоће обезбедити да никада не будете блокирани у приступу жељеном извору". Али данас је већ свима јасно да Зло уклања кога хоће, одједном и ван домашаја свих корисника. И, шта је онда “net neutrality" ако не завера и превара?

Добро, рећи ћете, шта користити уместо "Фајерфокса"? Тренутно има бар два добра прегледача:

БРЕЈВ (BRAVE) - Створила га је и унапређује групица независних предузетника и програмера, мимо ДАРПА-е, НСА и других фактора "дубоке државе". Има уграђену могућност за микроплаћања, блокер реклама...

ВИВАЛДИ (VIVALDI) - Вивалди је такође створен без покровитељства "дубоке државе".

Према томе, има се шта изабрати када се шутне Фајерфокс или неко друго средство Зла. "Мозила" ће злоупотребљавати Фајерфокс да контролише шта читате, гледате и слушате. А то јесте зло, исто као "Гугл", "Јутјуб", "Твитер" и "Фејсбук".

Видео испод можете гледати захваљујући платформи REAL.video, коју су створили родољуби ради заштите слободе говора.


Аутор: Мајк Адамс

Извор: Mozilla / Firefox goes all in for EVIL… pushes corporate news collusion to silence independent media – NaturalNews.com


Ем-Икс Линукс са Компизом

 




Основном издању ЕМ-Икс Линукса 17 је врли пингвиниста чији видео канал најтоплије препоручујем придодао - као алтернативу ИксФЦЕ-у (XFCE)- композитни управљач прозорима Компиз. И како ово није дистро за почетнике, а искуснији ионако знају о чему се ради (а знаће и више, поготово где да скину ИСО слику, ако прочитају коментаре на извору), ову шареницу нећу коментарисати. Само бих да обавестим о још једном "спину".

Али што се тиче "Мозиле" и Фајерфокса...Није то ништа ново, припрема се већ годинама. О томе други пут. Вратимо се поруци аутора ""Натурал њуса" (где се можда пише аматерским стилом, али је избор тема и понуда нових информација првокласна). Линуксашима може бити проблем што подразумевани прегледач у бар 90% дистроа није више што је био - оличење философије софтвера отвореног кода, а тиме и слободе - међутим, невоља је што за њега још увек немамо праву замену. Јер:

БРЕЈВ још није за Дебијан и дебијанчурлију, који су избор већине линуксаша. Када му творци реше проблем са подпрограмима (dependencys), тек онда можемо да причамо. Сада га у "ризницу" неће да убаце чак ни оне ласице из Ем-Икс Линукса, радознао свет али што зна меру у експериментисању, када је нешто превише за просечног корисника.

ВИВАЛДИ је лепотанче. Биће не само убав, него и моћан алат. Зашто није сада? Осим ако вам прегледач не треба само за једну машину и само један ОС - а таквих пингвиниста, мислим, нема, већина нас "мултибутује" више дистроа на једној машини - онда ће бити довољно да наведем само једну чињеницу: Вивалди у стабилној верзији још нема синхронизацију. Тзв. snapshot издање је има, али штуца, није поуздана. Дакле, пред Вивалдијем је будућност, нарочито код захтевнијих корисника, али сада може да послужи само за...играње са младунчетом да би се навикао на будућу звер.

И? Шта да се ради? А Опера?

Опера је у кинеском власништву, што значи да заслужује поверење кол'ко и амерички и корпорацијски Хромијум и Хром.

Мој предлог је задржати и користити Фајерфокс још неко време, навикавати се на Вивалди и инсталирати, да служи као прва резерва, Пејл мун (Pale Moon browser), прегледач који је нека врста наследника "старог" Фајерфокса.

И не уздати се у Русе: њихов Јандекс за Линукс је у бета фази већ годинама. Пре ће браћа слетети на Марс него да се петљају с таквим "ситницама". Никако да науче да је свој прегледач афродизијак за "меку силу" - прегледач, а не клијент за Твитер" типа РТ-а и "Спутњика".

НАКНАДНО: Ево јутрос објавише да је брат Сунрат направио још један спин Ем-Икса...MXStudio - unofficial respin - MX Linux Forum 

Ако се бавите аудио и/или видео продукцијом и постпродукцијом погледајте шта се нуди и, пошто се прво учланите на форум, дајте своје мишљење или  предлог шта унети. Ја два пута затражих да убаце нешто у репозиторијум - Њусбоут и заборавих шта је било друго - и оба пута, исто вече, добих шта сам тражио. Али образложите свој предлог у пар реченица, нпр. овако...Package Requests: Newsboat - MX Linux Forum


ПретходноВодич за почетнике: dpkg команде за Дебијан и дебијанчурлију

Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Дебијану

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!