Лавров није сигуран да ли ће америчке санкције зауставити сарадњу са "Ексоном" у послу на Арктику

"Ексон Мобајл" и "Росњефт" настављају разговоре о далекоисточним постројењима за експлоатацију течног гаса упркос санкцијама
Сергеј Лавров је рекао да би било преурањено рећи да ће сарадња Русије са "Ексон Мобајлом" у истраживању и производњи нафте на Арктику бити замрзнута због санкција

МОСКВА, 28. фебруар / Итар-Тасс /. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је у интервјуу за њујоршку Блумберг телевизију изјавио да би било преурањено рећи да ће сарадња Русије с "Ексон Мобајлом" у истраживању и производњи нафте на Арктику бити замрзнута због санкција.

"Нисам сигуран да ће то бити стављено на лед. Истраживање ће се наставити. Постоје супституције. Можда има неког кашњења. Али нећемо чекати да се "велики брат" предомисли ", рекао је руски министар иностраних послова.

"Да, економија није у сасвим добром стању, али ове ствари се дешавају. Рецесија је, и не само у Русији", рекао је Лавров.

"Нисам нервозан због тога и ми ћемо сигурно преживети. И нећемо плакати ујкици, уверавам вас. Наћи ћемо начина да супституирамо губитак који ће најпре бити губитак за оне који су увели санкције", додао је Лавров.

На питање да ли ће се државни фондови користити за рефинансирање и надокнаду руским компанијама које су санкционисане, Лавров је одговорио да ће, уколико би се то урадило, бити учињено са циљем да се ојача независност руских предузећа од оних који намећу санкције.

"Ово није моја област, али вас уверавам да држава има новца. Можда ће се тај новац преусмерити на неке друге ствари, али тај новац ће сада бити трошен енергичније да би се осигурало да не зависимо од оних који покушавају да ставе своју политику поврх економских интереса земаља, компанија и људи ", рекао је руски министар иностраних послова.


Извор: ITAR-TASS: Economy - Lavrov is not sure that US sanctions will halt cooperation with Exxon in Arctic work
Превод: Ћирилизовано


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!