Пепе Ескобар: Вашингтон игра руски рулет

Суморна су времена. Имао сам неке озбиљне разговоре са неким "дубоким изворима" и саговорницима - онима што знају, али им не треба да се истичу, дају предност дискрецији. Сви су крајње забринути. Ево шта ми је рекао један њујоршки стратег:

Пропагандни напади Путина изједначавају са Хитлером, што је толико екстремно да човек мора да помисли да Руси не могу да поверују својим ушима и да више никада и ни под каквим околностима неће веровати САД.

 Не могу да верујем како смо могли да се увалимо у ситуацију да штитимо украјинске пљачкаше којих је Путин хтео да се реши, да смо чак били толико дрски да на главно руководеће место убацимо једну од најгорих лопужа. Али то је већ прошлост. Оно што је сигурно јесте да нас УЗДЕ (Узајамно загарантована деструкција) данас не зауздавају и не одвраћају, јер обе стране верују да ће друга употребити нуклеарно оружје једном када стекне предност. Више нема УЗДЕ.

Само терај, бејби (further on down the road - амерички идиом за оно што ће се десити у будућности, али, с обзиром да пише Пепе Ескобар, можда је на израз утицало и ово), па иако звучи помало претерано, сасвим је логичан наставак, и како је руски председник наговестио у већ легендарном интервјуу који је у Владивостоку дао за немачку АРД: Запад провоцира Русију да ступи у нови хладни рат.(1)

Михаил Горбачов је пре само неколико дана истакао да се хладни рат већ одвија. Стивен Коен са Принстона каже да хладни рат уствари никад није ни престао.  The Roving Eye је писао о Другом хладном рату још пре неколико месеци. Британци, још увек заглављени у деветнаестовековној али новој Великој игри, радије спинују "хистерични токсични персоналити мајушног Путина"(2) - који је "немилосрдан, шармантан и крајње безобзиран" човек, "који је хладни рат вратио у моду". Савет за међународне односе (CFR), предвидљиво, јадикује због краја постхладноратовског света, сипа дрвље и камење на садашњи неред и расуло, и сањари о старим добрим данима када "изузетне" нико није изазивао.(3)

Владимир Козин са руског Института за међународне студије је дао убедљиво најбољи опис контекста и процеса како смо дошли до овако опасне ситуације. (4) Прочитајте га пажљиво. И да, то јесте Други хладни рат, двожучна невоља и сукоб: између САД и Русије, и између НАТО-а и Русије

Иритирање

У интервјуу за АРД, Путин се држао чињеница и стања на терену: "НАТО и САД имају војне базе по целом свету, и у областима у близини наше границе, њихов број чак и расте. Штавише, недавно су одлучили да распореде снаге за специјалне операције, поново у близини наше границе. Ви сте поменули наше (руске) војне вежбе, летове, покрете ратних бродова итд. Да ли се све то дешава ? Да, дешава се."

Хорде демонизатора Русије увек нађу за згодно да забораве да је ширење НАТО-а на Грузију и Украјину углављено на састанку НАТО-а у Букурешту априла 2008. године. Грузијска операција је спектакуларно пропала истог лета, украјински радови су у току.

Путин је, у интервјуу за АРД,  ЕУ коалицији никоговића/вазала/марионета поручио још једну кључну ствар: Русија може да сруши украјинску кућу од карата - флешом, само треба да каже да је дошло време за наплату легалног дуга, огромних сума у кешу.

Путин је такође био веома јасан - категоричан, да Москва неће дозволити да Кијев прегази/разбије/етнички очисти Донбас: "Данас се у источној Украјини воде борбе. Украјинске централне власти су тамо послале оружане снаге, чак су користили балистичке раакете. Да ли неко говори о томе ? Ни једну реч. И шта то значи ? Шта нам то говори ? То указује на чињеницу да украјинске централне власти желе да тамо све истребе, све своје политичке непријатеље и противнике. Да ли ви то желите ? Ми свакако не. И нећемо дозволити да се то догоди." (5)

Према рачуници самог Кијева, у Донбасу је уништено не мање од 65% стамбених објеката и 10% школа и вртића. Преко 40 000 предузећа средње величине је парализовано. Спољни дуг Украјине је скоро 80 милијарди долара и нико не треба да очекује да ће се ММФ, који сада поседује Украјину, показати као филантропска институција. Изнад свега, Кијев не може да "Гаспрому"плати милијарде које дугује за  гас, јер брда пара троши на терорисање грађана источне Украјине. То је сума Порошенкових тртљарија - уз потпуно саучесништво САД и ЕУ.

Дакле, НАТО је упозорен. Поручено му је шта су Москвине "црвене линије". Ипак, значајним деловима вашингтонске и Вол стрит елите рата никад доста. А воле га врућег.(6). Нико и никад не треба да потцени безмерну глупост у живот враћених ходајућих неокона мртваца и шта кажу на својој омиљеној говорници, уредничкој страници "Вол стрит журнала".

"Логика" Другог хладног рата, сада у пуном замаху, ни пет пара не даје на европску стабилност. У ствари, Обамина администрација га је покренула, са НАТО-ом као ударном снагом, управо зато да спречи европске интеграције, зато је од Кијева начињен Нови берлински зид.
Непосредан циљ је подривање руске економије, а дугорочно гледано, промена режима би била ултимативни бонус, највећа награда.

Дакле, на делу је ескалација сукоба. Економски девастирана ЕУ је спрдачина - једино се рачунају САД и НАТО - а огромна већина његових држава чланица је већ обрађена, зготовљена и спремна, да дели мишљење и склоност Вашингтона да Путина третира као да је Милошевић, Садам Хусеин или Гадафи.  Нема никаквог знака да је тим "Обама" спреман да деескалира сукоб. А када Хитлери Оћу-да-будем-председник заседне на трон, онда терај, бејби, све оде низ воду.

----------------------
1. Putin's Sunday Interview on German TV (Dubbed + Transcript), Russian Insider, November 19, 2014.
2. The new cold war: are we going back to the bad old days?, The Guardian, November 19, 2014.
3. The Unraveling: How to Respond to a Disordered World, foreignaffairs.com, December 2014 issue.
4. See here.
5. The broken-down beauty of Eastern Ukraine, 25 years after the end of the USSR, Quartz, November 15, 2014.
6. The Wall Street Journal Wants the US to Go To War in Ukraine, Russia Insider, November 18, 2014.
Аутор: Пепе Ескобар
Извор:Asia Times Online :: Washington plays Russian roulette
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Коментари