Мађарска се удаљава од Путина, Орбан поново открива Немачку

Мађарски премијер Виктор Орбан покушава да одржи равнотежу јер се геополитичко тло под њим померило, што значи корак ближе Немачкој, а даље од Русије.

Орбан је инсистирао на неговању веза са председником Путином, критиковао санкције против Русије и преговарао о 14 милијарди долара кредита од Кремља. Мађарски премијер је овог месеца слао различите сигнале: када је изразио подршку територијалном интегритету Украјине, Немачку назвао својим "компасом" у спољној политици и кад је посето јединице НАТО-а у Литванији.

Немачка, највећа привреда у Европи и мађарски највећи инвеститор, позива да се односи са Русијом "ремапирају", јер сукоб због Украјине врши притисак на земље од Азербејџана до Молдавије. Иако Орбан говори да нема потребе да Мађарска тако нешто учини, он се дистанцира од Путина и наглашава везе са Немачком, истовремено док канцеларка Меркел позива на "стрпљење и издржљивост" у превазилажењу кризе.

"Орбан је по питању Украјине учинио заокрет од 180 степени", рекао је у телефонском разговору Мануел Саразин, потпредседник немачко-мађарске групе у берлинском парламенту. "Уз малу помоћ Меркелове је схватио да је озбиљно подценио" сукоб и да је "веома подценио позицију коју Меркел има у Европи.

Такви увиди су Орбана натерали да уложи времена и труда да посјаји имиџ Мађарске као чланице Европске уније и НАТО-а, док Путина, који је Мађарску недавно назвао "кључним партнером", истовремено држи на дохват руке.

Сукоб у Украјини, која се граничи Мађарском, не показује знаке јењавања. Украјински премијер Арсениј Јацењук је 27. новембра у парламенту рекао да је земља "у рату", док су Уједињене нације прошле недеље говориле о "тоталном слому реда и закона" на истоку и повезивале руске борце са тамошњим кршењем људских права.

Русија негира учешће у сукобу, каже да поштује захтеве побуњеника за аутономију украјинског истока и оптужује САД за подстицање кризе.

Орбанова офанзива шарма је фокусирана на Немачку, управљача политике ЕУ и мађарског најважнијег економског партнера. Више од четвртине свих страних директних инвестиција у Мађарској су стигле из Немачке, према подацима централне банке. Из Русије, извора 80 одсто потрошње гаса Мађарске, мање од 10 одсто.




Извор за NOVOROSSIA News Agency: Hungary Retreats From Putin as Leader Rediscovers Germany - Bloomberg
Преведено са:Hungary Retreats From Putin as Orban Rediscovers Germany — Novorossia News Agency
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!