Да ли ће пољско-литванско-украјинска борбена група бити спремна 2015 године?

Пољски министар одбране Томаж Симониак сумња да техничке припреме за здружену пољско-литванско-украјинску борбену групу могу бити окончане почетком 2015. године.

Украјински војник у близини источног града Шастје у украјинској Луганској области са поклоном од волонтера, 27. децембар 2014. Фото: ПАП/ЕПА/Сергеј Козлов

Саопштење је издато после телефонског разговора између Симониака и његовог украјинског колеге Степана Полторака у суботу, о одлуци Кијева да одустане од неутралности Украјине и развоју ситуације у украјинској Донбаској области.

Симониак је прошле недеље разговарао и са литванским министром одбране Јуозасом Олекасом, о јачању сарадње и спремности Виљнуса за формирање борбене групе, која би требало да буде стационирана у Лублину, у југоисточној Пољској.

Тренутно се врше припреме за оснивање групе, и уз одлуку да се убрза напредак, "надамо се да ће се, у техничком смислу, остварити у првим месецима наредне године", изјавио је Симониак.

Говорећи о одлуци Украјине да крене у приближавање НАТО-у, Симониак је рекао да је "министру Полтораку потврдио да ће Пољска подржати партнерство Украјине и НАТО-а."


Извори: Пољска новинска агенција (PAP) и Пољски радио (Polskie Radio)
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!