Бесмислене теорије: Хибридни рат

Руски председник Владимир Путин и генерал Валериј Герасимов
Иако постоји већ известан број година, појам "хибридни рат" је стварно ухватио корена тек 2014. Одједном, а све више и у различитим приликама, понављају га они који би да покажу да "знају знање" и разумеју да се природа рата мења на важан и тајанствен начин.

Наречена теорија каже да је рат прошао кроз дубоку трансформацију, да је некада то просто била борба војске против војске, али је сада рат хибрид војне и других облика моћи и силе. Према капетану Ратне морнарице САД, Роберту А. Њусону, хибридни рат се може дефинисати као:


"Комбинација конвенционалних, неправилних, и асиметричних средстава,  и доследна манипулација политичког и идеолошког сукоба, а која може укључити комбинацију специјалних операција и конвенционалних војних снага; обавештајних агената; политичких провокатора; представника медија; економског застрашивања; сајбер напада; и проксија и сурогата, паравојски, терориста и криминалних елемената."

А према НАТО-у:

"Хибридна претња је претња коју представља било који тренутни или потенцијални противник, укључујући државе, не-државе и терористе, са могућношћу, било демонстрираном или вероватном, да истовремено користе конвенционална и неконвенционална средстава адаптивно, у остваривању својих циљева."

Дефиниција НАТО-а открива непосредан проблем са идејом хибридног рата: нејасно до бесмислености. Али с њим има и других проблема.

Теорија да хибридни рат претставља нешто ново је дубоко неисторијска. Да у њој нису споменути сајбер напади, Њусонова теорија би се могла применити на практично сваки рат икад вођен. Рат је ретко, ако икада, био ствар искључиво војне силе. "Политички и идеолошки конфликт", "обавештајни агенти" "проксији и сурогати" и "економско застрашивање" су пратили рат вековима.

Чак и тврдња да су неконвенционални елементи рата постали важнији од традиционалне борбе  тешко да је нова. Мартин ван Кревелд ( Martin van Creveld) је изнео ову тврдњу у књизи "Трансформација рата" пре 25 година. Вилијам С. Линдова слична тврдња у његовој теорији " Рат четврте генерације" постоји исто толико дуго. И пре тога су хладноратовске теорије герилског ратовања, побуне и борбе против побуњеника истицале да је оружана борба само један аспект шире друштвено-економско-политичке борбе. Чак и раније, Клаузевиц је говорио о рату не само војски, већ и влада и народа, док је Сун Цу опширно писао о тајним агентима и важности одржавања подршке народа.

Главни пример којим теоретичари у овом тренутку илуструју постојање хибридног рата  - рат у источној Украјини - у ствари доказује супротно. Одабрано оружје су пушке, митраљези, тенкови, пешадијска оклопна возила, артиљерија и вишецевни системи за лансирање ракета. Рат у Украјини није хибридни рат - то је рат у традиционалном смислу.

"Речник међународне безбедности"- једна од књига проф. Пола Робинсона



Аутор: Пол Робинсон
Извор:Crackpot theory #3: Hybrid Warfare | IRRUSSIANALITY
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!