Пређи на главни садржај

Где су ови дивни србски волови нестали?

О приповетци написаној у априлу 1902-ге. Пре тачно 112 година. 

Од стране истог. Желим овом приликом да истакнем неколико очигледних закључака из ове кратке сатиричне причице:

1. Људи су се оставили размишљања јер од тога могу да имају само штете.

2. Ја српски брав сам се одважио на такав један, да кажем, рискантан потез – мишљења.

3. Од њега се не тражи да мисли јер нити је министар нити одборник или што такво. А ипак је он предузео напуштени људски занат. А и да хоће то да буде, морао би да вежба што мање сопственог мишљења, напротив.

4. По његовом сањалачком погледу и тужном изразу лица се могао препознати мислилац.

5.  Гледајући Србе како поред њега пролазе крутог хода и држања, мене обузе велика туга и бол од велике неправде, те Сивоња поче да мисли.

6.  Срби су поносни на отаџбину а ми волови на то колико можемо да повучемо. И никад се са швабама нисмо око отаџбине неко око вуче.

7.  Галоња му замери да треба да се окане лудирања и да се прихвати хране јер му се Сивоњи виде ребра. ``Да је добро мислити, то људи не би оставили нама воловима. Та нас срећа не би снашла!``, подвуче  Галоња Сивоњи.

8.  Јесте они имају Косово итд., па и моји су ту учествовали, али каква је ту њихова заслуга што су им претци били такви. Предак му је погинуо да он буде слободан. А шта он ради са том слободом:`` Украде туђе врљике, седне и он на кола, па ја вучем и њега и врљике, а он на колима спава. Сад је продао врљике, пије ракију, не ради ништа и поноси се светлом прошлошћу.``

9.  Па и моји су вукли џабану и проче, кажу мучили их турци. Нас су мучили и Срби и турци.

10.  Поносе се вером а не верују у ништа. Код Срба је велика врлина само ако не чини нека зла, а већ за добра и се и непита.  Свели су себе на бескорисне ствари , само не чини зло.

11.  Мој воловски род је у томе неупоредиво бољи, по свим питањима. А опет вучемо и заборављамо зло које нам се чини.

12.  Мора да је то о грађанским слободама и правима. А опет кад им џандар каже да гласају они гласају, ако каже не они не. Па их и бије, а они ништа, а ми барем мукнемо и репом.

13.
Закључак

Па и тај мој пијани газда што краде, има слободу,  и то је нешто. А ови други само да ништа не раде и да се поносе прошлошћу, својих старих.

``А ми волови остали смо исто тако вредни и корисни радници као што су наши стари били.``Аутор: Брат Канадски

Коментари

  1. Истинито је да стварно нестадоше волови са наших путева. А сећам се када су вукли воловска кола, полако додуше али велике терете. Мада је ово Домановићева сатира и може се уствари применити на људе који само раде и ћуте, и све праштају. И тога нестаде, да ли?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de