Јурасуми: Дебаљцево, чишћење


За неколико сати, дан највише, дебаљцевског џепа више бити неће. Новоруске оружане снаге су заузеле његов већи део. Украјинске оружане снаге и добровољачки батаљони су изгубили главни штаб и зато делују неусклађено и хаотично, спасава се ко може. Многи од војника који немају чега да се боје (резервисти и мобилисани) полажу оружје. ДНР и ЛНР говоре о стотинама ратних заробљеника. Али то је само почетак.

Већина ће вероватно бити заробљена данас или сутра.

Ево зашто.

Војници УОС су се до јуче и могли надати да ће бити спашени. Али јучерашњи напад на Дебаљцево републиканских снага (да, јесте референца на Шпански грађански рат, најзад,  друга страна је фашистичка...) који је прошао веома добро, показао је да обруч врло брзо може да се претвори у гробље, уколико се сместа нешто не учини).

Опкољени могу да ураде само две ствари: или да се предају или пробију. Предаја за добровољце није баш најбоља опција. Али за мобилисане и резервисте значи нови живот, спас од рата који је многима од њих туђ. Штавише, искуство од летос значи да је заробљеништво једнако живот и... слобода. Многи заробљени војници Украјинских оружаних снага нису желели да се врате у Украјину, и од гужве се склонили у Русију -  такав је грађански рат.

Али треба имати у виду да те бригаде не чине само резервисти. Многи батаљони територијалаца су у њих укључени, на пример, 128. бригада има их три. Неће сви војници из бригаде бити вољни да се предају, али смо синоћ ипак могли да видимо извештаје да су се војници батаљона "Кривбас" предали, о чему је известио сам командант батаљона.

Јуче се могло приметити да се неколико јединица повлачи ка Дебаљцеву, што је могао да буде знак припрема за пробој - до којег је и дошло већ ујутро, али са каквим успехом тешко је рећи. Тамо је хаос, но јасно је да су имали огромне губитке. Како пише Семенченко на својој ФБ страници.
" Ситуација код Дебаљцева је све напетија. Добио сам извештај од заповедника положаја на "путу живота" близу Дебаљцева. Колона из Дебаљцева је била без тенковске подршке један део пута. Појавили су се тенкови терориста и разбили је на парчиће. Наша артиљерија и "градови" дејствују по непријатељским тенковима. Евакуишемо погинуле и рањене. Пут држимо. Информације се утврђују."
Порошенко их је већ утврдио. Данас је обзнанио да јединице УОС излазе из Дебаљцева практично у парадној формацији (и са само 30 рањених). Али Порки има извесних проблема са кредибилитетом, јер је очигледно да су покушаји пробијања обруча довели до великих губитака у људству и скоро потпуног губитка тешке опреме. Тачно колико, то ћемо сазнати за неколико дана. И сазнаћемо колико је војника УОС донело разумну одлуку да се преда и избегне смрт у пробоју. Да би им помогле, власти ДНР и ЛНР су објавиле да идентитет ових војника неће бити откриван и да ће заробљене пустити њиховим најближим.

У међувремену, ситуација у Дебаљцеву је оваква: УЖАС, ТАМА, ВАТРА и СМРТ. И једна ствар је сигурна: поређење Дебаљцева са Иловајском није само одговарајуће него је сличност очигледна.

ПС. Узајамне оптужбе за Дебаљцево слушаћемо на фону годишњице пуча. Порки, држи се.


Аутор: Јурасуми
Изворни текст на руском: yurasumy - Дебальцево. Зачистка
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: "Horror, Darkness, Fire, and Death"--The Agony of Debaltsevo Cauldron - Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!