Пуковник Касад: Против струје


Преписка британског новинара Грејема Филипса са британским Форин офисом

Велика Британија је забринута. Грејему Филипсу "снажно препоручено" да напусти Донбас.

Британски новинар Грејем Филипс, који је постао национални јунак Новорусије после рањавања близу Доњецка, недавно је објавио писмо које је добио од британског Форин офиса. "Указано нам је на бројне вести на друштвеним медијима, вести које су неке навеле да поставе питање Вашег боравка у Украјини у својству новинара" - каже се у писму. "Посебно забрињава што сте били снимљени у униформи са ознакама сепаратиста или кад сте држали оружје. Веома смо забринути што себе можете довести у опасност таквим активностима, које би се могле схватити као брисање границе између новинарства и учешћа у сукобу". Службеник британског Министарства Спољних послова нешто касније подсећа да Министарство спољних послова и Комонвелта (Foreign and Commonwealth Office) грађанима не препоручује да путују преко територија Крима, Доњецке и Луганске области, као и Харковске области: "Као што смо рекли у ранијем разговору са вама, препоручујемо да британски држављани напусте та подручја."

Грејем Филипс је отписао, па и то окачио на друштвене медије. У његовом писму се да видети мешавина финих европских дипломатских манира, доста руске искрености и "новоруских" ставова. "Прихватам да моји радни поступци могу изгледати неконвенционално", пише он Форин офису. "Али они се дају лако објаснити - носим маскирну униформу када снимам на положајима на фронту, како не бих привукао пажњу на оне са којима сам или на себе. Украјински војници су склони да пуцају подједнако и на новинаре и на борце."


Затим британски новинар британском дипломати објашњава свој политички став, који га у очима Европљана и кијевских власти у суштини ставља у исту категорију са сепаратистима. "Прво, и на основу чињеничног стања, ја нисам у Украјини, ја сам у Новорусији, која је, пошто је насилна Еуромајданска револуција инсталирала неизабрану владу с крајње деснице, 11. маја гласала за одвајање од Украјине" - објашњава Грејем. "И ја носим "ознаке сепаратиста" јер мислим да је Новорусија дивна земља. Учествовао сам у обуци руковања ватреним оружјем да повећам своје искуство и разумевање, као ратни дописник."

Грејем љубазно информише и о својим плановима, да се ускоро врати у Велику Британију, а затим каже: "Ценим подршку моје земље у дипломатском капацитету, и надам се да је мој рад пре обавестио наше држављане о овдашњем стварном стању, него дезинформације које, нажалост, перпетуирају британски медији, и погрешан став британске владе."
Подсећамо да је Грејем Филипс у Украјини почео да ради још 2012. године, у часопису What's on. На Мајдану је био у јануару 2014. и тамо први пут у животу почео да снима видео извештаје. Касније је почео да о свом трошку путује по читавој југоисточној Украјини, где је похватао све важне догађаје у Краматорску, Славјанску, Луганску и Доњецку. Грејем у сваком граду анкетира мештане у свом стилу који му је постао и заштитни знак - "Како се овде живи? Шта мислите о Украјини? Ко је Порошенко?". Али је репортер у последње време почео да се жали да му слава смета у комуникацији с људима: после рањавања у новембру 2014. на положају у насељу Пески, Филипс је постао толико популаран да га скоро свако препознаје.

Б.А.Рожин: У ствари, Филипсов рад је још летос задавао озбиљне проблеме нашим противницима, јер је омогућавао да се одређене информације пробију до Запада и униште лепу слику западних медија о "борцима за слободу Украјине" који се боре против "Путинових плаћеника и проклетих терориста". Филипс је много учинио да се таква слика уништи, па није ни чудо што покушавају да га уклоне из Донбаса, да им се не меша у посао својим незгодним извештајима.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!