Протест против НАТО-а у Бугарској

Демонстрације су одржане под слоганом "Бугарска - зона мира". Учесници не признају чланство Бугарске у НАТО-у. Фото: БГНЕС

Око стотину људи је демонстрирало против чланства Бугарске у НАТО-у и захтевало од савеза да напусти земљу.

Манифестација је почела у недељу у подне на тргу испред бугарског Председништва, а касније су учесници протеста кренули ка Народној скупштини. Формално, организоватор је била Антифашистичка унија Бугарске.

Демонстранти су захтевали да Бугарска остане неутрална у свим војним дејствима које би могао извести НАТО и да се повуку све обавезе државе у вези "директног и индиректног рата у Украјини".

Земља треба и да напусти НАТО, верују.

Повод за недељну манифестацију је одлука да се, уз учешће још пет источноевропских чланица, у Бугарску постави командни центар НАТО-а.

Десничарска странка Атака (један од ентитета за које се верује да су иза демонстрација, јер је много њених симпатизера који су махали заставама са грбом Атаке) и остали упозоравају да Бугарска ризикује да упадне у рат са Русијом, да постане "мета" у случају да дође до оружаног сукоба између Москве и Запада.


Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, међутим, инсистира да су јединице ту да би се обезбедило брзо распоређивање у случају кризе и да помажу у координисању заједничких вежби и обуци.


Извор: Anti-NATO Protest Staged in Downtown Sofia - Novinite.com - Sofia News Agency
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!