Поморски борбени хеликоптер Ка-52К извршио први лет

Фотографија: Вертолеты России

Руски борбени хеликоптер "Камов" Ка-52К је извршио први борбени лет са амфибијског возила, саопштзили су руски представници за штампу. Вежба је извршена 7. марта 2015.године и трајала 40 минута.

Модификовани хеликоптери Ка-52 "Алигатор" прилагођени су за базирање и дејствовање са бродова Ратне морнарице Руске Федерације типа "Мистрал" (од којих су два поручена из Француске), тако што имају могућност склапања носећих ротора и крила.

У "Флајтглобаловој" бази података "Асенд флитс" је забележено да је Ратна морнарица РФ потписала уговор за набавку четири Ка-52К, са могућношћу да поручи још 28 хеликоптера. Треба рећи да је комплетан програм одложен, јер је летење првобитно планирано за средину 2013. године.

Париз је крајем прошле године зауставио планирану испоруку бродова - првог под називом „Владивосток“, због наводне умешаности Москве у сукобима у источној Украјини.

Руска авијација тренутно има 63 хеликоптера Ка-52 (пет ескадрила), а потписан уговор за набавку још 93 комада Ка-52, објавио је Асенд.

Опитовања која су извршавана овим типом хеликоптера, како на бродовима тако и на другим пловилима, била су знак подршке развоју "К" модела.


Аутор: Крејг Хојл
Извор: Flightglobal
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео пензионисани пуковник авијације Милорад Ђошић – пилот


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!