Аустријска полиција чува српску границу?!

Александар Јовановић: Е мој деда Јеремија, бадава теби и четовање по Маћедонији, Балкански ратови, Први светски рат са све Крфом, Алжиром и Солуном, и два најстарија сина погинула у Другом светском рату, кад ти унук куцка за рачунаром док му земљом влада олош и сад још треба да га чува Шваба.

Док смо ми овакви биће и Вељовића и Вучића...

Veljović:Uskoro srpsko-austrijske granične patroleDirektor policije Milorad Veljović najavio je danas, nakon razgovora sa makedonskim kolegom Mitkom Čavkovim, da će se srpskim policajcima koji patroliraju granicom sa Makedonijom, uskoro priključiti policajci iz Austrije u cilju sprečavanja prelazaka ilegalnih migranata.


 
 
Veljović je tokom razgovora sa Čavkovim u prostorijama zajedničkog Kontakt centra u Tabanovcima, na graničnom prelazu Srbije i Makedonije, ocenio da je saradnja policije dve zemlje izuzetno dobra, ali i da postoji prostor za njeno poboljšanje, naročito po pitanju kontrole prelazaka ilegalnih migranata.
 

Prema Veljovićevim rečima, srpska policija na granici sa Makedonijom svakodnevno zaustavlja u proseku po 150 ilegalnih migranata, dok makedonska policija u blizini granice sa Grčkom dnevno u proseku zaustavlja i po 200 ilegalnih migranata.
 
"Ne očekujem da će doći do smanjenja tog broja u narednom periodu. Postoje određena saznanja da je moguće da među tim ljudima ima i onih koji su spremni da izvrše terorističke akte", kazao je Veljović i dodao da je u cilju suzbijanja i kontrole prelazaka ilegalnih migranata, intenzivirana saranja policije Srbije sa policijama Mađarske, Austrije, Nemačke i drugih zemalja.
 
Direktor policije je dodao da je najteža obaveza srpske policije "da pokrije granični pojas prema Mađarskoj", zbog čega je intenzivirana saradnja sa mađarskom policijom sa kojom se organizuju zajedničke patrole.
 
"Na to područje kao pomoć srpskim policajcima, stiglo je i 20 policajaca iz Nemačke. Očekujemo i kolege iz Austrije koji će biti locirani na granici sa Makedonijom. Suština prisustva tih snaga je da se oni uvere kakav je to problem, i da je to problem cele Evrope", rekao je Veljović.
 
On je kazao i da su u poslednje vreme, nakon što je pojačan nadzor granice sa Makedonijom, ilegalni migranti počeli intenzivnije da prelaze u Srbiju preko Bugarske, što do sada nije bio slučaj. 
 
"Dnevno imamo i do 40 ljudi koji (ilegalno) iz Bugarske pređe na teritoriju Srbije kod Zaječara i taj broj se svakodnevno povećava. Problem je predstavljala i velika najezda albanskog stanovništva sa teritorije Kosova i Metohije u decembru, januaru i februaru", rekao je Veljović.
 
On je ocenio i da problem sa ilegalnim migrantima srpska policija rešava uz poštovanje ljudskih prava ali i interesa Srbije, Makedonije i Evrope, kao i da je sa direktorom policije Makedonije danas dogovoreno da se pojačaju zajedničke patrole duž srpsko-makedonske granice u dužini od 113 kilometara.
 
"Nije samo suština sprečavati ulazak ilegalnih migranata na naše teritorije nego i da vidimo ko su organizatori tih aktivnosti. Mnogo nam je bitno da lociramo te ljude koji organizuju prebacivanje ilegalnih migranata počev od Grčke, Bliskog istoka do Mađarske, a sve preko Makedonije i Srbije", rekao je Veljović.
 
On je dodao da će u tu svrhu biti pojačani operativni timovi za saradnju srpske i makedonske policije. 
 
Direktor makedonske policije Mitko Čavkov rekao je da je postignuta saglasnost za intenziviranje saradnje u borbi protiv transnacionalnog kriminala.
 
"Naše države su tranzitna područja i ulazak ilegalnih migranata se neće smanjivati u narednom periodu", ocenio je Čavkov.

Извор: Blic Online | Veljović:Uskoro srpsko-austrijske granične patrole
За Ћирилизовано: Александар Јовановић
 Коментари