Пуковник Касад: Укратко о ситуацији, једној причи из грађанског рата и хунтиним махинацијама са губицима


1. Прво званични резиме из Министарства одбране ДНР.

"У овом тренутку (11:10) има размене ватре на подручју Насеља Спартак и Пески. Експлозије и пуцњеви се могу чути на западном крају Доњецка. Украјина наставља са повећевањем своје групе снага дуж демаркационе линије - и регуларну војску и милитанте националне гарде, упркос Минском споразуму. Јуче су отварали ватру на положаје ДНР 41 пут (девет пута ноћу), при чему су два борца милиције рањена. У гранатирању предела око Пески су рањена четири борца милиције. Овако висок број жртава током примирја није уобичајена појава. Украјински војници циљају положаје милиције и нападају насеља. Под ватром су били Широкино, Калиновка, Жабинки унутар Доњецка, Шести и Седми рудник у Горловки, као и село Сигналнаја. Украјинске снаге користе бацаче од 82мм и 120мм, митраљезе, РПГ, ручне бацаче граната и мало оружје. Украјинске снаге безбедности су ангажовале артиљерију на село Сигналнаја, из правца Славноје јуче у 7:15, али није се могло утврдити какав је тачно артиљеријски систем у питању. Нанета је штета подручјима са приватним кућама, нема података о рањеним и погинулим цивилима."

Административна зграда железничке станице у Доњецку претрпела је директан артиљеријски погодак - рекли су за РИА Новости представници Главног штаба милиције ДНР. "Јединице ЕМЕРКОМ-а су послате на место догађаја. Тип оружја употребљеног у нападу се утврђује" - рекао је извор агенције.
- https://vk.com/feed?w=wall-35660695_15402

Генерално, слика је иста као што је била крајем децембра - почетком јануара: хунта постепено појачава бојева дејства.
2. У области светлодарског клина, непријатељ, поред акумулирања резерви у области Артјомовска и учвршћивања положаја у пределу Троицкоје, Красни Пехара, Доломитноје и Травневоје, такође утврђује положаје у области Кодеме и Семигорја, са циљем спречавања формирање светлодарског обруча. У међувремену, хунта мора да се стално присећа варијанте са Попаснајом, пробоја поред којег може доћи не само до тога да се Новоруске оружане снаге приближе Артјомовску, већ и да пресеку исти онај пут од којег је зависила дебаљцевска, а од које сада зависи светлодарска група. С обзиром на пенетрацију непријатељске одбране у Попаснаји, НОС можда неће напасти Артјомовск чеоно, већ заокренути директно на пут и пресећи га код Клоновоје, понављајући сценарио Угљегорска и Логвинова. У том смислу, концентрација непријатељских снага на Артјомовск (артиљерија и СВЛР-и се углавном чувају на северу града) сугерише да је непријатељ озбиљно размотрио могућност дубоког пробоја НОС, који би угрозио светлодарску групу. Акумулација механизованих резерви служи сврси припреме противнапада у случају да се фронт не може одржати.

3. Непријатељ наставља са акумулирањем снага и активним извиђањем употребом силе, у комбинацији са периодичним артиљеријским нападима у пределу Широкиног. Циљ је, очигледно, да Широкино стави под своју потпуну контролу, али наше снаге држе своје положаје прилично поуздано. Широкино има више тактички него оперативни значај и, рецимо, кад би се НОС пробиле северно од Широкиног на периферију Мариупоља (где је пешадија НОС зимус већ продирала), држање положаја у Широкином би изгубило сваки смисао, јер би биле угрожене комуникације тамошњих јединица УОС. Дакле, без обзира на сав интензитет, ова борба је више локалног значаја и у оквиру садашњег рата нерава.

4. Хуманитарни радници који су се вратили из Доњецка испричали су нам нешто. У фебруару је објављен видео како наша страна хунти враћа војника чија је рука отргнута. Он је био остављен за време "организованог повлачења" из дебаљцевског обруча.


Испоставило се да то није једина таква прича. Током повлачења, у колонама које су из Дебаљцева излазиле преко поља био је и један "КАМАЗ" са непокретним рањеницима. Колона је гранатирана и они који могли да побегну, побегли су, али је "КАМАЗ" са рањеницима остао. Сви осим једног рањеника су се смрзли током ноћи, а преживели је заробљен са тешким промрзлинама руку. Човек је био морбидан и пошто су га нешто залечили медикаментима враћен је противнику, без услова. Тамо су му ампутирали руке (већ су биле црне када је заробљен), али је успео да преживи. Недавно је назвао нашег команданта у Доњецк, човека који му је практично спасао живот, захвалио му се и позвао га на свадбу. Срећан је што је преживео и чак успео да доведе свој приватни живот у ред, упркос страшним ранама какве доноси рат. Када чујете такве приче схватите колико је грађански рат гадан. У обичном животу, без рата, они би могли бити пријатељи.

5. И нешто о повећавању не-борбених губитака Украјинских оружаних снага са фактором 50.

"Наши неборбени губици су ове године повећани за фактор 50, и они незамењиви и везани за здравље. Разлог томе је смањење војне дисциплине", рекао је главни војни тужилац Украјине Матиос.

Овде видимо један очигледан покушај умањивања великих губитака у зимској кампањи, накнадним увећавањем не-борбених губитака, изненада и нагло. Јер званично "нема или готово да нема губитака", али се значајан губитак људства мора некако објаснити. На пример, како ће објаснити велики губитак "киборга", који су се "из рушевина новог терминала повлачили у савршеном поретку"? Дакле, то је разлог зашто су измислили додатне не-борбене губитке, у које су убројили убијене, заробљене и нестале. Исто као кад су после првог "Јужног обруча" погинуле и рањене убројали у "нестале", како би се смањио број жртава првог великог пораза Украјинских оружаних снага. Наравно, стварни проблеми са војничком дисциплином, дезертирањем и "здравственим губицима" олакшавају хунти махинације...


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English) - A brief but important update
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!