У Пољској нова проруска странка

Photo: EPA

На Пољској политичкој сцени се појавила нова проруска странка под називом Змиана, што значи "промена".

Странка, која има изразиту антиамеричку оријентацију, подржава политику руског председника Владимира Путина и Русију сматра за природног савезника Пољске и ЕУ - извештава "ЕУ обсервер".

Председник странке Матеуш Пискорски пориче агресију Русије против Украјине, подржава проруске сепаратисте и признаје сецесионистички референдум Крима за легалан.

Странка такође критикује "конфронтирајућу" и "антируску" политику пољске владе, а на руску подршку сепаратистима гледа као на "природну реакцију".

Ово је пример различитих ставова према Русији у пољском друштву, а испитивање јавног мнења показује да странка има потенцијалну подршку.

Појава странке се поклапа са недавним покретањем "Спутњик" радија и информативног сајта, чија је сврха представљање руских погледа.

Змиана је била предмет истраге Савета за националну безбедност, али до сада нису установљене њене директне везе са руским естаблишментом.

У Пољском друштву постоје јака антиукрајинска осећања због догађаја у прошлости, као што је био Вољински масакр.

Према истраживањима јавног мнења, трећина Пољака се противи подршци Пољске Украјини, док више од половине верује да та подршкап не би требало да превазилази колективни одговор ЕУ.

Велика већина Пољака - 75% страхује да украјински сукоб представља директну претњу Пољској, па се очекује да ће Змиана покушати да привуче тај део бирачког тела.

Процењује се да би странка на предстојећим изборима у октобру могла да пређе цензус од 5% и прикупи чак 12% гласова.

Змиана није једина проруска странка у Пољској. Сличне сентименте испољавају и у Грађанској платформи, Пољској сељачкој странци и бившој комунистичкој СЛД партији.


Извор: Novinite.com - Sofia News Agency
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!