Коментар Џ. Хоук (Fort Russ) на вест о "недељним радовима" Коломојског

Вести кажу да је "Дњепар-1", батаљон милитаната што га финансира Коломојски, заузео управну зграду највеће украјинске компаније за вађење нафте, "Укрнафта". Сличног потеза је било и у четвртак, када је заузета "Укртранснафта", компанија за транзит нафте. Али овај догађај је провокативнији јер се управна зграда "Укрнафте" налази у центру Кијева. Коломојски је мањински акционар компаније, међутим, успевао је да је де факто контролише, упркос правилима која захтевају 60-процентно одобрење акционара за било какве промене, све док Врховна рада није донела закон којим се тај захтев смањује на 50% плус једну акцију, што је де факто и де јуре вратило контролу над "Укрнафтом" украјинској влади. Коломојски је очигледно одлучио да оспори ту одлуку и затворио се у зграду, искористивши батаљон "Дњепар-1". Неки милитанти носе аутоматско оружје, подржава их оклопно возило. Најновији извештаји говоре како је "Дњепар-1" заварио челичне решетке како би обезбедио зграду, и да су његови милитанти претукли промајданског посланика и новинара Мустафу Најема када их је нешто питао.

Да све буде још занимљивије, Коломојски је позвао на признавање ДНР и ЛНР као де факто власти у источној Украјини, очигледно покушавајући да избегне рат на два фронта, и са Кијевом и Новорусијом. Истовремено је позвао и на "финансијску федерализацију" Украјине, да 90% пореских прихода остане у областима.

"Национално свесни" Украјинци не знају шта да мисле о свему овоме - Коломојски је за њих херој, а ево га, окреће своју силу против украјинске државе.

Наравно, ово су недељни радови. У понедељак ће Порошенко морати да одлучи шта му је чинити са викендашким трудбеништвом Коломојског. Не заборавимо да је у окршају од четвртка он "први трепнуо", омогућивши Коломојском да задржи контролу над "Укртранснафтом", и само га укоривши за његово заузимање компаније оружјем. Шта више, недавно је амерички амбасадор у Украјини Џефри Прат упозорио Коломојског да је неприхватљив његов "закон џунгле" приступ политичким проблемима (што, је ли, није био проблем за време Мајдана). Коломојски, очигледно, упозорење игнорише.

А хунта се прави да се ништа није догодило. Министар унутрашњих послова Аваков упорно тврди да су људи у маскирним униформама из приватног обезбеђења које је ангажовала "Укрнафта", иако су представници компаније први саопштили да су нападачи из "Дњепра-1". Узгред буди речено, тешко да је радницима приватне фирме за обезбеђење дозвољено да носе калашњикове. И зашто се Коломојски појавио на сцени. Последњи пут је виђен кад су Мустафу Најима, иначе његовог оштрог критичара, убацили у кола и одвезли?

Хоће ли Порошенко опет попустити? Или ће Коломојски? Хоће ли бити крвопролића  у Кијеву? И другде?



Аутор: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!