Преглед руске блогосфере за 13. април


Пуковник Касад: Дан космонаутике


12. априла је било 54 године од Гагариновог лета у свемир

Пуковник Касад: Укратко о важном


"Борбе" код Доњецког аеродрома су још увек чаркање - ниједна страна не покушава да стварно напредује, иако УОС примењују исту тактику као за Широкино - упадају на ничију земљу и из тенкова и малог оружја гађају новоруске положаје, али је очигледно да не покушавају да нападну директно. УОС једноставно изводе "извиђање силом", да би испитале и утврдиле снагу и размештај новоруске одбране. Остали разлози могу бити "тренирање" новопридошлих резервиста и прикривање сопствене слабости, јер тешко да су УОС сада јаке као што су биле у јануару. Међутим, гледано на дужи рок, не могу се искључити офанзивне операције ниједне стране. Кијев је у великој мери успео да подреди све "драговољачке батаљоне", а и "миротворство" Рината Ахметова је утањило после банкротства "Металинвеста". Стога Порошенко не мора да се боји још једног неонацистичког Мајдана - сада је питање да ли централизација има за циљ уклањање опасности по сопствену власт, или покретање координисаније офанзиве против Новорусије.

Јурасуми: Борба за Јацењуково место

Најважнији резултат тек формиране комисије за борбу против корупције је борба ко ће заменити Јаца. Кандидати су Наталија Јареско (с веома добрим изгледима), Гројсман (не толико), Тимошченкова (радиоактивна) и Кононеко (ко???). Јурасуми се клади на Наталију, а и ја ћу. Она своје посао дугује Порошенку, нема своју гласачку базу, стога за Порошенка није опасна ни на који начин. И има још један велики плус - блиске везе са САД.

Јурасуми: Позадинска бука информативног рата - "битке" замењују "чарке"

Јурасуми примећује да се у украјинским извештајима из Донбаса све ређе помињу "чарке", све више је "борби". Чарке су својствене примирју, али да би било борби мора се бити у рату, што указује да украјинску јавност припремају за наставак ратних операција негде на пролеће, најкасније на лето.

Зашто новоруска милиција не иде на Мариупољ


Уважени руски политички аналитичар Геворг Мирзајан тврди да је мало вероватно да ће Русија новоруској милицији дозволити да крене на Мариупољ (или у сличну офанзивну операцију). Он каже да би то једино Порошенку ишло наруку, јер би му рат помогао да учврсти народну подршку, и олакшало да кривицу за привредну катастрофу свали на Путина, Русију и Новорусију, плус што би Запад вратио на страну Украјине. Лако је могуће да се "дани борби" уприличавају имајући управо то на уму - да се Новорусија натера на акцију, а ЕУ и НАТО да помогну Украјини. С обзиром на тренутну ситуацију Украјине, чему се другом њена влада може надати?

Варјаг_2007: Све о Украјини у једном кадру


Ника Хулдра: ***


Одговарајући папи, који је, уз још штошта, стаљинизам назвао најгорим злочином у историји, Ника пита: "А Крсташки ратови, погром Константинопоља, инквизиција, Вартоломејска ноћ, подршка Католичке цркве нацистима, све то нећете признати као геноцид?"

Ускршњи дарови


Тешки транспортни авион ратног ваздухопловства САД, Ц.5А "Галакси", фотографисан је 12. априла 2015. године у Љвову. Донео је - шта?

Глобална историја Украјине


Блогерка "Miss Trammell" указује, не сасвим без основа, да ће, ако се настави тренд украјинског шовинизма и џингоизма (ура-патриотизма), ускоро постати незаконито допустити ма и могућност да је било открића које су учинили они који нису имали среће да буду Украјинци, или да је било комад-два историјских личности а да нису уствари из Украјине.

Погледај. Не скрећи поглед на другу страну.


"Littlehiroshima" је блог што га води руски хуманитарни радник који делује у Донбасу. Фотографија изнад и није страшна каквих све има на том линку. Видео испод је из послератног (?) Првомајска.


Алберт Лекс: Обожавам Марго


Мекфол: "Обама је успео да обнови односе са Кубом и Ираном, али не и са Русијом. Зашто? Ко је за то крив?"
Маргарита Симонјан: "Ви."

Лајкић


Ко на нас крене мачем је, поштено речено, морон.

Очигледно парафраза речи принца Александра Невског пре Битке на Чудском језеру 1242. године: "Ко на нас крене мачем, од мача ће погинути."

Зашто толико људи чезне за Совјетским Савезом


Из више разлога: због свима доступног квалитетног образовања; што важи и за здравствено осигурање; бесплатног становања (мада су спискови оних који на њега чекају били подужи); јер није било незапослености (али подзапослености јесте било); једнакости; могућности за одмор и рекреацију; инвестирања у науку и технологију; због моћи совјетске војске; сигурне будућности; грађанске свести; због великог наталитета; пријатељства међу народима; културе; доступности робе широке потрошње и престижа везаног за рад у производњи. Било је и слабих тачака: пољопривреда, на пример, и готово немогући задаци централног планирања и петолетки, али их је совјетска привреда испуњавала добро чак и '80-их.

Сирочићи


После много година неуспешних реформи, најзад побољшавање животних услова руских сирочића. Број деце у сиротиштима је у 2014. години смањен за 9000, у великој мери захваљујући појачаној кампањи за усвајање деце, која је довела да 64,000 деце те године буде усвојено. Прошла година је и прва година у којој је број усвајања премашио број новопристиглих у сиротишта. Овом успеху је доста допринела и месечна стипендија од 8000 рубаља за адоптивне родитеље (ускоро ће се повећати на 11,000 рубаља). Али у Русији има још 60,000 сирочади, тако да треба даље радити.

Запрежни трамваји у граду!


Московски градски превоз једном годишње своју садашњу флоту замењује оном из прошлих времена - са по једним примерком од сваког модела који се некад користио. Блогеру Варламову је жао што се то дешава само једном годишње.

СДЕЛАНО У НАС: У Калуги отворена фабрика инсулина


Фабрика је продукт инвестирања четири милијарде рубаља од стране  данске фирме "Ново Нордиск". Запошљава 150 људи.

Хоће ли бити "бума" острига у Русији?


Руска предузећа дуж обале Црног мора (посебно из Краснодара и са Крима) ће моћи да за две године у потпуности задовоље потражњу руског тржишта за остригама, када и ако руска Влада учини изузетак у санкцијама ЕУ и допусти увоз "семенског" материјала.

Сергеј Плахов: Скроман, а без конкуренције


"Нерехта", даљински контролисан мобилни борбени робот је у фази тестирања у 18 различитих конфигурација - јединица опремљених са митраљезима, аутоматским лансерима граната, противтенковским вођеним ракетама, а ту су и варијанте за надзор и транспорт. "Нерехта" је производ чувене фабрике "Дегтарев". Касније ове године ће проћи кроз фазе евалуације од руске војске.

Сергеј Ларенков: Новгород 1941-44 / 2015


Још један сет "слика преко слике".

Денис Мокрушин: Макете ратних бродова


Галерија фотографија са московског Хобистичког сајма 2015.

Дмитриј Зотов: Новочеркаска Саборна црквау Васкршњој ноћи


Џ. Хоук / Fort Russ / Ћирилизовано / Магацин / СРБИН.ИНФО



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!