Радомир Драгице и Томислава Николић: Каквих 'леба и игара - баханалија и Дизниленда!

За два дана два бисера Радомира Николића. Нада есенесоваца... Ма није за шалу, саучешће Крагујевчанима.

БАХАНАЛИЈЕ Орада и 31 врста вина за Николићеве госте

 


За прославу Дана града, Ђурђевдана, градоначелник Крагујевца Радомир Николић одлучио је да се бахати о трошку грађана.

Николић је, како сазнаје „Блиц”, расписао вишемилионску јавну набавку за луксузне хотелске апартмане и собе, 117 различитих јела и 99 пића, међу којима 31 врста вина.

Све то у времену опште штедње и Владине политике стезања каиша, коју је и сам најавио када је дошао на власт у Шумадији.

Град, тако, конкурсом тражи хотелске услуге, које подразумевају апартмане и собе са француским лежајем, као и угоститељске, од хладних и топлих предјела, супа и чорби, преко главних јела до посластица.

Колико људи намерава да угости Радомир Николић, син председника Србије и шеф Извршног одбора СНС, засад није познато. У конкурсној документацији се тражи да хотел мора да буде удаљен највише три километра од центра града, да има ресторански део за 300 гостију, као и посебан ресторан за 50 гостију и салон затвореног типа за 20 људи.

А да ће Дан града у Крагујевцу да протекне бахато, јасно је из Николићевог списка за храну.
Неке од ставки хладног предјела су три врсте пршуте, крашки врат и кулен, док су у топлом предјелу пуњени шампињони, поховане палачинке и паприке на кајмаку. После пет врста супа и чорби, следе главна јела, где их је 14, од телеће натур шницле, преко карађорђеве, до бифтека и роловане јунетине. Ту је и 15 специјалитета сa роштиља, а ни печење неће да фали, па су на менију прасетина, телетина и јагњетина.

Ко воли рибу неће да пати, јер ту су морски плодови, орада и бранцин. Салата има 13 врста, четири врсте пица, шест врста паста и рижота. Посластица је 12, пецива четири.
Када се једе, треба и да се залије, па је ту, поред вина, 10 врста пива, четири врсте вискија, седам врста ракија, као и 27 других алкохолних пића.

Има и сокова, 15 различитих, али и две врсте енергетских напитака.

У конкурсној документацији, у коју је „Блиц” имао увид, представљен је пример уговора где за 100 гостију треба да се издвоји око 4,5 милиона динара, без ПДВ-а. То значи да је сваког госта градска власт спремна да плати 45.000 динара, и то без урачунатог пореза.

Рок за пријављивање на конкурс је истекао у понедељак и, како сазнаје „Блиц”, у игри су два хотела, а одлука ће бити донета у наредне две седмице.

Гладна деца

Док се припрема „гала прослава“ Дана града, у народним кухињама се храни 400 грађана Крагујевца, међу којима је 270 деце, као и 60 беба млађих од годину дана. За њихову исхрану током целе године се издваја 16 милиона динара, и спреми се сваког дана 700 оброка.

Р.Николић: Дизниленд искључиво из страних улагања

KРAГУJEВAЦ - Градоначелник Kрагуjевца Радомир Николић изjавио jе да ће локална самоуправа наставити да преговара о изградњи Дизниленда у том граду, и нагласио да се он не би градио средствима градског буџета, већ из страних улагања.

Николић jе, гостуjући синоћ на Tелевизиjи Kрагуjевац, рекао би таква инвестициjа покренула туризам, угоститељство и хотелиjерство, као и да би се на jедно радно месту у самом парку, отворила три нова.

Наглашаваjући да Дизниленд не прави само велике паркове, већ и мале, тематске паркове, Николић jе рекао да jе градска управа на ту идеjу дошла после састанка са председником Британско-српске привредне коморе Полом Дзаџом у Kрагуjевцу, пре око два месеца.

"Рекао нам jе тада да морамо да учинимо нешто радикално, нешто несквадишање што би Kрагуjевац издвоjило на мапи источне Eвропе, и разликовало град од десетине хиљада других у источноj Eвропи", навео jе Николић.

Градоначелник jе додао да jе градска управа, потом, о томе озбиљно размишљала и схватила да не поштоjи такав забавни парк у источноj Eвропи, коjи би привукао туристе са целог Балкана.

"Oнаj ко jе покушао ту идеjу да исмеjе нема поjма о чему говоримо и размишљамо", навео jе Николић и додао да ће град и даље преговарати на ту тему.

фото Танјуг, M. Mиливоjевић/архива

За Ћирилизовано и Магацин приредио: Александар Јовановић

 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!