Најава сајта "Руски бот"


За месец - месец и по дана моћи ћете да пратите сајт под називом Руски бот. Доста је било скривања, а и ред је мало помоћи медијима америчког генерала и борца за слободу изражавања генерала Петреуса, да не кукају (без и трунке доказа)  о томе како AP: Putinova "fabrika trolova" ima odeljenja i u Srbiji. Друго, а где сам ту ја?: Srpski botovi služe Putinu: "Trolovi Kremlja" rade za 1.000 dolara po 12 sati dnevno! Треће, преводе са Ћирилизовано наши су тзв. патриотски медији имали "на извол'те", ред је да им се мало, и за џабе, и у исеци-налепи продукцији придружи и прави руски ботаџија.

Без све шале - а у свакој шали има и шале, што рекла Сава Росић (русиста, од срца цитирам само поуздане и правоверне изворе) - време је да се нешто мења. Преводилачка продукција Ћирилизовано је пала због сарадње са сајтом Магацин и зато нам је сада читаност три пута мања, добровољне претплате ниоткуд, изузев од Србин.инфо... Речју, Ћирилизовано је престало да се развија.

Али, од идеје преводилачког сајта не одустајемо. За почетак, приходи од сарадње са Србин.инфо ће бити уложени у израду сајта и закуп домена, плаћање лиценци за обухватније коришћење неопходних алата (Ино ридер, Еверноут...) и претплату на неке стране изворе које вреди пратити а нису бесплатни (Економист, рецимо). Десетак текстова дневно, од којих три-четири превода и ауторских радова који ће први пут бити објављени на Руском боту и шест-седам анализа и вести на које се те анализе односе моћи ће да изнесе и досадашњи мали тим Ћирилизовано и сарадника, али за више... Рекламе, за више ћете добити и рекламе. Шта да се ради, то је једини колико-толико поуздан извор прихода, а без прихода нема новца за богатију продукцију, пре свега преводе стручних преводилаца (али и ауторске текстове, видеа, фотографију).

Блог Ћирилизовано ће и по покретању сајта Руски бот постојати и служиће: а) као место где ће се објављивати искључиво премијерна продукција (и то без изузетака, јер ће за њих ту бити Руски бот; као резерва, јер не стављају се сва јаја у исту корпу, нарочито кад се бавите ботовским пословима, је ли, а треба искористити и чињеницу да се НСА-ин "Гугл" брине да му Блогер (платформа за блогове) буде бесплатан, безбедан и стално доступан, јер тако има бољи увид и... да не објашњавам, очигледно је.

Јавите се. Предлози су добродошли и све горе изнесено је подложно изменама и допунама. Изузев једне ствари: сајт Руски бот заиста треба да буде допринос јачању српско-руских веза.


Александар Јовановић, ruskitrol@yandex.com (да збунимо непријатеља)





Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!