Сестра Васа, на свету најомиљенија руска монахиња (ВИДЕО)


Russia Insider: Ове емисије су одлично урађене и топло их препоручујемо као једноставно средство и начин да се упознате са руским православљем, које је кључ за разумевање Русије - нарочито у овим временима.



О сестри Васи

Руско православно хришћанство, националну религију Русије, слабо разуме већина странаца. Руско православље се ретко помиње у извештајима западних медија о Русији, осим са негативном конотацијом - корупције у цркви, некадашње сарадње са КГБ-ом, или (Боже сачувај и саклони!) сраслости цркве и државе.

Западни корпоративни медији, са изузетком Фокс њуса, дивљачки су христофобични. За њих је типична чувена "мисао" иконе либерала Кристофера Хиченса о Руској православној цркви као "леглу назадњаштва, зла и сујеверја".

Али кад видите сестру Васу, биће као Хиченс што је може се и разумети.

Ипак, размевање православља и Руске православне цркве је кључ за разумевање Русије, из много, много разлога: историјског, зато што су се данас многи Руси поново окренули хришћанству; због блиске сарадње цркве и државе (за шта многи на Западу верују да је лоша ствар, за разлику од Руса)...

Што нас доводи до сестре Васе

Четрдесетогодишња америчка монахиња Руске православне цркве која предаје литургију на Бечком универзитету у Аустрији, потиче из породице "Белог" емигранта и свештеника царистичке  Руске православне цркве ван Русије из Најака у држави Њујорк (биографија). Иако сестра, она је члан президијума Међусаборног присуства Руске православне цркве. Поред матерњих језика, енглеског и руског, сестра Васа течно говори немачки, старогрчки и латински, и стручњак је за литургију, теологију и црквену историју.

Похађала је Брин Мор (Bryn Mawr) колеџ у Пенсилванији, у САД, и Универзитет Лудвиг-Максимилијан у Минхену, на којем је стекла мастерс из теологије и докторат из византијске литургије. Сестра Васа је водећи светски стручњак за литургију.

У новембру 2013. године почела је да на Јутјуб поставља десетоминутне подкасте у којима објашњава разне аспекте руског православља.

Њен програм је доживео успех, до сада је имао 400,000 прегледа, што је прилично велика гледаност с обзиром на мали број православних верника у земљама енглеског говорног подручја - и потврда чињенице да њихов број рапидно расте. У Ирској, на пример, између 2002. и 2011. године се учетворостручио, на 45,000.

Сестра Васа у својим подкастима користи хумор, помало и слепстика, па је и због тога стекла бројне одане гледаоце.

Ако желите да разумете Русију, онда сазнајте нешто о њеној вери. Мејнстрим медији немају благог појма о чему се ту ради. У ствари, према руском православљу имају јаку аверзију.

Трејлер за подкаст сестре Васе:


Извор: Russia Insider
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!