O "добровољцима" и "плаћеницима"

Пише: Олег Царев, некада кандидат за председника Украјине, сада председник Скупштине Новорусије



Као што знате, када се неко бори на страни кијевског режима - то је "добровољац".

Али, ако се бори против њега - "плаћеник" је.

Врховна рада Украјине је одлучила да цементира ту "логичну" разлику, и на првом гласању усвојила закон број 2389, према коме се учешће странаца у АТО званично легализује.

Сада ће странци и лица без држављанства  у Украјини боравити на законској основи -  "де јуре", а не илегално као раније - и бити по уговору примани у Украјинске оружане снаге, добиће војне чинове и накнаду (на рачун пореских обвезника, наравно), а после три године службе и право на држављанство уколико то желе.

Врховна рада је истовремено променила члан 447 Кривичног закона и увела казну за регрутовање "плаћеника" - од 3 до 8 година затвора, иако је заборавила да објасни по чему су "плаћеници" другачији од оних који су позвани у украјинску војску на основу закона.

Биће да их се мора разликовати интуитивно, на основу "домољубног осјећаја".

Другачије се не може одгонетнути ова загонетка.

Читаву годину украјински медији трубе да је нечувено и страшно што у Доњецк и Луганск долазе страни држављани да помогну Новорусији.

Пишу о Осетима, Чеченима, "тенковским посадама Бурјата", о тајанственим "инструкторима из ГРУ и официрима ФСБ-а", и обичним људима из целе Русије који никакве везе немају са руском војском, већ су се добровољно пријавили у војску младе републике.

Али све су то плаћеници - према украјинским медијима. Странци што су се нелегално инфилтрирали на територију друге државе, у којој право на отпор, ако ико, имају само њени држављани.

Очень хорошо.

Али шта ћемо с чињеницом да у службу кијевског режима долазе Американци, Пољаци, Швеђани, држављани Грузије, чак и противници Рамзана Кадирова из такозване Ичкерије?

Али они нису плаћеници, кажу украјински медији.

То су наши храбри драговољци.

Очень хорошо.

Само треба да престанемо с причом да једино држављани Украјине имају право да учествују у сукобу.

Јер ако кијевски режим скупља зликовце и фашисте из целог света, и намерава да их у украјинској војсци држи о трошку народа, онда поштени људи из целог света имају право да такав режим руше.

А где ће их Кијев сврстати - у плаћенике или добровољце - нас, искрено, брига није.


Изворни текст: ... - Наши молодцы, а ваши подлецы
На енглески превела: Кристина Рус
Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано, Магацин и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић




Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!