РТ: Полиција воденим топовима растерала преко 200 демонстарната у престоници Јерменије


Полицијско возило за сузбијање демонстрација млазевима воде растерује демонстранте за време протеста против недавне одлуке о поскупљењу електричне енергије - Јереван, Јерменија (Фото: Ројтерс / Варам Багдасрјан)

Полиција је у јерменском граду Јеревану ухапсила преко 200  грађана који су протестовали против повећања цене електричне енергије, пошто су одбили да се повуку, чак и после употребе водених топова. Повређених је било на обе стране.

Јерменска полиција је у уторак ујутру употребила силу, да растера неколико стотина грађана који су протестовали против повећања цена комуналија. Дневна тарифа електричне енергије порасла је за 40 одсто, док ће ноћна скочити за 50 одсто.

Активисти су покушали да крену на председништво. Пошто их је полиција зауставила, демонстранти су на Авенији Маршала Баграмјана у центру Јеревана организовали "седељку" са око 200-300 учесника.


Јерменски председник Серж Саргсјан је изразио спремност да се састане са групом од четири активиста да размотре њихове захтеве, али су организатори митинга одбили да сарађују.

Полиција је демонстранте неколико пута упозорила да су њихови поступци незаконити. Када су упозорења одбачена, полиција је употребила водене топове и почела са масовним хапшењем активиста. И присутни новинари су осетили дејство водених топова.

Укупно је ухапшено 237 људи, 25 је затражило лекарску помоћ, троје је хоспитализовано. Повређено је једанаест полицајаца.

Полицијски службеници су запленили ножеве, "боксере", палице и металне шипке, рекао је за ТАСС портпарол полиције Армен Малхасан.

(Фото: Ројтерс / Хајк Багдасрјан)
Према јерменском кривичном закону, неки од ухапшених демонстраната могу добити до две године затвора због насилничког понашања и кршења јавног реда и мира.

(Фото: Ројтерс / Варам Багдасрјан)
После вести да се полицијска акција приближила јерменском парламенту, опозициони Јерменски национални конгрес је изашао напоље у знак протеста.

Саобраћај у јерменској престоници је нормализован.

Протести у Јеревану су почели пре неколико дана, када је национална регулативна комисија 17. јуна одредила нове тарифе за струју, коју крајњим корисницима испоручује компанија Јерменска електродистрибуција.


Повезано: Ћирилизовано: Зашто је Сједињеним Америчким Државама хитно потребан рат на Кавказу ? (Нарочито обратите пажњу на поглавље: О разлозима због којих ће следећи Мајдан после Украјине бити у Јерменији)

Извор: РТ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!