ПВО: "Стандардна ракета 6" за свакога

Aмеричкa ратна морнарицa  je у мају 2015. наредила производњу свог новог противавионског ракетног система,  ракете СМ-6 ( Standard Missile 6). До сада је изграђено преко 200 комада "стандардних ракета 6", а за развој и  почетну производњу наручен је мали контигент.

Крајем 2014. године извршено је неколико успешних  вежби на којима је СМ-6 оборила авион, противбродске ракете као и крстареће ракете под различитим условима. То је укључивало и најдужи лет ракете земља-ваздух ( при обарању мете) у поморској историји. Постигнута удаљеност није објављена, али максимални долет СМ-6 је око 240 километара. Нова верзија софтвера за управљање ватром Аегис је такође успешно тестирана у стварним борбеним условима.


У 2013. години, две године после изласка из производње и добијања првих модела, СМ-6 је успешно, а преко границе хоризонта оборила беспилотну летилицу БКУМ-74 (BQM-74). Ова ракета је у основи постојећи модел противавионске ракете СМ-2 са вишенаменским системом за навођење ваздух-ваздух АМРААМ (AMRAAM). Ова ракета је такође побољшана у електроници као и у другим компонентама . Ракета СМ-6 је тешка 1,5 тона, дугачка 6,55 метара (21,5 стопа), а пречник ракете износи 533мм (21 инча). Максимала висина износи 33 километара (110,000 стопа).

БКУМ-74 (BQM-74)
Старија ракета СМ-2 је тешка 1,35 тоне, дугачка је 8 метара (26,2 стопе) са максималним дометом од 190 километара и висином од 24,4 километара (80,200 стопа).Основна промена код СМ-6 је систем управљања који је код ње самосталан и сам тражи мету. СМ-2 такође користи "полуактивни" систем за навођење који захтева специјално радарско праћење - "осветљење" мете радарским зраком, па тако систем СМ-2 открива и прати циљ. Активни систем за вођење код СМ-6 је теже ометати и може да открива мете и изван радарског домета. Ракета СМ-6 такође може да послужи и за противбродску одбрану (напад на противбродске ракете).

Ракета СМ-6 је развијана девет година и имала је ограничење у производњи до 2011. године и то на 1200 комада. Цена је износила око 4,3 милиона долара. Ова ракета ће заменити постојећу ракету СМ-2 којом су опремљени многи амерички и аустралијски ратни бродови.

Морнарица је у међувремену наставила дугогодишње побољшање Аегис радара и унапређење система за контролу наоружања на СМ-2 (СМ-6), укључујући и мањи противракетни систем СМ-3 који је способан да уништи балистичке ракете као и сателите у нижој орбити.

Америчка Ратна морнарица је у 2013. години отпочела да снабдева бродове који су опремљени Аегис радаром четврте генерације система за управљање ватром, а очекује се и надоградња, која би практично била пета генерација система. Нови разарачи имају противракетни Аегис систем за управљање ватром као стандардну опрему, а већи део антиракетне ореме је уствари надограђени Аегис систем.

СМ-3
Антиракетни систем Аеигис је током тестирања имао стопу успешности од преко 80 одсто у обарању долазне балистичке ракете. Да би се то постигло, још два слична система служе као подршка.

РИМ-161А (RIM-161A), познат и као "Стандардна ракета 3" (Standard Missile 3, тј. СМ-3), има домет од преко 500 километара, а максималну висину од преко 160 километара. СМ 3 је заснован на верзији Стандард 2 (СМ-2 блок 4). Ракета СМ-3 има домет краћи него СМ-2 и може да уништи бојеву главу на висини већој од 200 километара.СМ-3 је оптимизован за антиракетни рад,  док је СМ-2 блок 4 пројектован да се користи у борби и против балистичке ракете и ваздухоплова. Цена СМ-2 блок 4 је мања од половине трошкова СМ-3.

Дакле, кренути на авион са СМ-3 је скоро безизгледно и потребно је само уколико је апсолутно неопходно (као и увек, америчко наоружање је нaјбоље на свету - прим.прев.).


Извор: Strategy Page
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО изабрао и превео: Милорад Ђошић, пуковник авијације у пензији - пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!