ММФ поред новинара "тренирао" и грчке "експерте"?

Испостави се да је ММФ "тренирао" грчке новинаре да му промовишу жељене информације.

Бивши грчки представник у ММФ-у открио је да је Фонд финансирао грчке новинаре, који су морали да похађају редовне семинаре. Панагиотис Румелиотис је у име посебног парламентарног одбора за грчки дуг саопштио да је неколико грчких новинара "тренирано" у Вашингтону да промовишу ставове ММФ-а и Европске комисије у грчким медијима.

Према Румелиотису, семинари и настава су одржавани у Вашингтону, а било је и сесија у Грчкој.

Председник Скупштине и шеф комисије Зое Константинопулу је истакла да ће комисија која испитује грчки дуг тражити да се открију имена новинара који су обучавани у Вашингтону.

Румелиотис је рекао да се током свог боравка у Вашингтону случајно срео са грчким новинарима, који су му рекли да су позвани да похађају семинаре о раду ММФ-а. Он каже да комитет може да од директора Одељења за комуникације ММФ-а Џерија Рајса затражи списак новинара тренираних у Вашингтону.

Константинопулу је прихватила предлог и именовала члана комитета који ће сачинити званични захтев ММФ-у.

"Неке индивидуе које раде у грчким масмедијима су се обавезале да прикривају чињеницу да грчки дуг није одржив", рекао је Румелиотис, додајући: "Кристина Лагард и други високи функционери ММФ-а су ме контактирали пре сведочења пред комитетом, да ме подсете да су чланови ММФ-а заштићени од кривичног гоњења."

Константинопулу је именовала телевизијског новинара Јаниса Претентериса као једног од полазника наставе ММФ-а. Према њој, популарни грчки новинар је то признао у својој књизи.

Румелиотис је подсетио да је и неколико економиста и професора универзитета покушало да убеди јавност да је дуг одржив ... додајући да их је ставља у исту категорију са новинарима.


Извор: IMF trains Greek journalists to provide needed data - English pravda.ru
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!