Када ће доћи крај наметнутој суровој штедњи и пљачкању Грчке?

Један мој пријатељ је још 2010. рекао да ће крај том злу бити када Грци упадну у парламент и испребијају и повешају чланове парламента.

Можда неће бити баш тако, али су, уопштено говорећи, могућа три исхода. Пошто увек има довољно посланика који су спремни да потпишу било какав споразум, без обзира колико лош био, јер они лично неће трпети, биће неопходно показати им пут кући.

Други могући исход проистиче из Шојблеовог плана. Чудно јесте, јер Шојбле је иначе прилично пунитативан, али је сад спреман да Грчкој понуди прилично убав споразум. Јако се трудио око њега, можда је још могуће да истера своје. До сада је Шојблеа највише оптерећивао факат да ће Грци споразум прихватити, ма колико био гадан. Тачно га видите како дума:


"'Оћу да Грци лете напоље, зато ћу им понудити лош споразум, сами ће отићи.

Хм, није упалило. Понудићу још гори.

Опет ништа. Како, бре? Е, па, онда најгори.

А, да - "НЕ" на референдуму.

Сад с једне стране имају апокалиптично катастрофалан споразум, с друге им се нуди разумно великодушан план помоћи - ако оду. То гарант пролази

Невероватно. Опет исто."

Значи, Шојбле је схватио да Грци неће отићи ма шта им понудио, сада мора да убеђује - не Грке, већ друге  кључне доносиоце одлука у ЕУ.

Трећи могући исход је да уистину радикална влада преузме Грчку - вероватно фашистичка или комунистичка, а у сваком случају неко ко говори што и мисли о драконској штедњи и учиниће шта год треба да је укине.

Сетимо се како је Хитлер дигао на ноге немачку, а Мусолини италијанску привреду.

Ваљда ће код Грка то ипак бити неки финији свет, али је чињеница да ми живимо у временима у којим "пристојни" људи немају неопходне куражи да се боре за било какву битну ствар, а поготову им на памет не пада да обарају неолиберализам.

И молим вас, ово није шаљив пост. Волео бих да јесте. али сетимо се како гласи правило просперитета и права народа.

Ви, плебс, имате једино права и изгледе који су од користи господару вам и владару, или она права и изгледе које сте успели да освојите силом или уверљивом претњом силом.

Све друго, све изван тога, биће вам отето.

Увек.


Аутор: Јан Велш
Извор: When Will Greek Looting and Austerity End? | Ian Welsh
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!