Пређи на главни садржај

Демократија Четвртог рајха: Немачки новинари осумњичени за издају државе

Немачка тајна служба прошле године је покренула посебне јединице за надзирање интернета. То су сазнала и објавила двојица истраживачких блогера. Добили су новинарске награде, али су сада – осумњичени за издају. 

Маркус Бекедал и Андре Мајстер. Netzpolitik.org

Државно тужилаштво Немачке је против двојице новинара netzpolitik.org повело истрагу зато што је тај блог у пролеће објавио интерне документе унутрашње тајне службе, која се у Немачкој зове Служба за заштиту уставног поретка. Новинари Андре Мајстер и Маркус Бекедал су о томе писмено обавештени 24. јула, а јавност је за то сазнала јуче.

У писму државног тужилаштва пише: „Савезно државно тужилаштво је повело истрагу због сумње за издају (на основу параграфа 94 Кривичног законика), због текстова објављених на интернет блогу  Netzpolitik.org 25. фебруара, 2015 и 15. априла 2015. под насловом Тајна киша пара: Служба за заштиту уставног поретка ради на масовној анализи садржаја на Интернету (ажурирано) и Тајне јединице: представљамо нову јединицу Службе за заштиту уставног поретка за развој надзора интернета. Полазна тачка за покретање истраге су биле кривичне пријаве Савезне службе за заштиту уставног поретка.“

Могућа и доживотна робија
У поменутим чланцима Нецполитик је цитирао извештај Службе за заштиту уставног поретка састављен за поверљиво тело буџетске комисије, који је био означен као – недоступно за јавност. У Немачкој и ЕУ је уобичајена класификација докумената на: строго поверљива тајна, тајна, недоступно за јавност и само за интерну употребу. У том извештају је реч о формирању нове јединице Службе за заштиту уставног поретка за праћење интернета, са циљем да на друштвеним мрежама као што је Фејсбук анализира и прати контакте и профиле радикалних особа и екстремиста.

Издајом се у Кривичном законику бави параграф 94. Реч је о одавању државних тајни „страној сили“, „неовлашћеном лицу“ или пуком објављивању таквих тајни како би се „нашкодило Савезној Републици Немачкој или фаворизовала страна сила“ и тиме створила опасност „од озбиљне штете за спољну безбедност Савезне Републике Немачке“. Минимална казна је годину дана затвора. У тежим случајевима је могућ доживотни затвор.

Критике са свих страна

„Не третирају нас као сведоке, већ као саучеснике наших непознатих извора. У Немачкој се одавно није тако нешто радило против новинара и њихових извора“, написали су новинари-блогери Бекедал и Мајстер осумњичени за издају. Социјалдемократе, Зелени и Левица критиковали су покретање истраге против блогера.

Рената Кинаст, председавајућа Одбора за правосуђе у Бундестагу, оштро је напала савезног државног тужиоца Харалда Рангеа: „Љута сам због непропорционалности“, рекла је она за Kelner štat anzajger. Кривична пријава није дуго проверавана, одмах је покренута истрага, критикује Кинаст. „С друге стране, имамо масовно шпијунирање и прислушкивање од стране НСА. И ту се ништа не дешава. То ме је разљутило и са становишта правне државе то је бламажа.“ Имајући у виду шпијунирање НСА, Кинаст је додала: „Да нема истраживачког новинарства, ништа не бисмо знали.“Политичарка Зелених на Твитеру каже да „Државно тужилаштво није повело истрагу против НСА. Бламажа за правну државу.“

Константин фон Ноц, опуномоћеник за политику интернета посланичког клуба Зелених у Бундестагу, за Дојчландфунк је рекао да је истрага „максимално бизарна“. Много тога је испало из равнотеже када се у Немачкој води истрага против новинара који се баве истраживачким новинарством, рекао је Фон Ноц. Ралф Стегнер, заменик шефа СПД, на Твитеру је написао да је истрага „лош виц“ и повукао паралелу са „афером Шпигел“ пре више од 50 година. Тада су новинари, оптужени за издају због критичког чланка, заиста завршили у затвору. Левичарка Сара Вагенкнехт се такође одмах огласила на Твитеру и истрагу државног тужиоца назвала „издајом демократије".

Оштром критиком су се огласила и два највећа удружења новинара у земљи: Председник Немачког удружења новинара (ДЈВ) Михаел Конкен, осудио је покретање истраге као „недопустив покушај да се ућуткају двојица критички настројених колега. Поступак Државног тужилаштва је потпуно претеран и представља напад на слободу штампе.“ Он је позвао тужиоца да без одлагања обустави поступак.

Немачка унија новинара у Уједињеним синдикатима услужних делатности осуђује истрагу Државног тужилаштава: „Ово је намерни покушај застрашивања и следећа фаза претећег развоја за слободу штампе и рад свих новинара у овој земљи. Позивамо Државног тужиоца да одмах прекине поступак. Наша солидарност је са погођеним колегама“, рекао је председник Уније Улрих Јансен.

Неће новог Сноудена

Ханс-Георг Масен, шеф Службе за заштиту уставног поретка
Портал немачког недељника Цајт пише да Ханс-Георг Масен, председник Савезне службе за заштиту уставног поретка, „није почетник“ и да је „довољно дуго на функцији да може да процени последице својих поступака и изјава. Кривичном пријавом против Маркуса Бекедала и Андре Мајстера, он је практично приморао медије да шире његову праву поруку.“

„Масену је сигурно било јасно да се двојица новинара неће уплашити писма Државног тужилаштва, већ напротив – да ће га објавити. Писмо сада виси на зиду њихове канцеларије поред Награде за новинара године и Гриме награде за онлајн новинарство које је Нецполитик добио. Масен је такође сигурно био свестан тога какве ће реакције изазвати покретање истраге против новинара у Немачкој, први пут после 1983. Могуће је да је управо то и хтео и да се ту крије његова права порука. Шта јавност мисли о њему и његовој служби, није му неважно, али није на првом месту“, пише даље Цајт онлајн. Много важнији му је сигнал који би могао да се преточи у следеће речи: Узбуњивачи и новинари, пазите се! Врховни заштитник уставног поретка у земљи очигледно жели да спречи да и Немачка добије свог Едварда Сноудена или Челси Менинг.

Иначе, Ханс-Георг Масен, председник Службе за заштиту уставног поретка, поднео је још једну кривичну пријаву против новинара: ту је реч о тајном извештају поводом афере у вези са кртицом његове Службе у окружењу Национал-социјалистичког подземља (НСУ), групе која је годинама убијала грађане Немачке страног порекла. О томе су извештавали јавни сервиси НДР, ВДР (WDR) као и Зидојче цајтунг. Државно тужилаштво у Карлсруеу још испитује да ли има довољно основа да се и у том случају покрене истрага.


Аутор: Дијана Рошчић
Извор: DW
За СРБИН.ИНФО изабрао и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de