Мења ли "Десни сектор" страну?

Мења ли? Вођа "Десног сектора" се изјаснио за несврставање Украјине и против уласка у ЕУ и НАТО? Такав став одступа од званичног става Кијева, али је конвергентан ставу украјинске опозиције и донбаских побуњеника. Приметан је био и Јарошев помирљив тон кад је говорио о "донбаским рударима".

 "'Десни сектор" никада није био нити је за улазак Украјине у ЕУ. Ми верујемо да Украјина треба да буде субјект, а не објект геополитике. Залажемо се за несврстан статус Украјине. Као и донбаски рудари, и ми смо против НАТО база у Украјини, што значи да смо против чланства Украјине у НАТО-у. Ми се обраћамо и људима који су за ЕУ и онима који желе савез са Русијом  Наглашавам: ми смо за несврстан статус Украјине", рекао је Јарош на Телевизији Украјине.

Дмитриј Јарош је такође изјавио да "Десни сектор" неће кренути на Доњецк, јер: "Донбас је наша, украјинска зеља, зато рачунам на нормалне односе са људима који тамо живе. Без проблема могу да разговарам са рударима, и сам сам из Дњепропетровске области. У Доњецкој области није све "једном за свагда". Исти ти рудари су 1989-1990 имали важну улогу у разбијању СССР-а и стварању независне државе."

После сукоба у Мукачеву 11. јула, "Десни сектор" се повукао са донбаског фронта. Председник Доњецке Народне Републике Александар Захарченко је тада о Јарошу говорио с поштовањем, и похвалио га што се усудио да се супротстави Порошенковом режиму. Левичарска бригада "Призрак" (дух, сенка - прим.прев) је више него једанпут позивала добровољачке батаљоне да прекину с братоубилачким ратом и да заједно крену на Кијев и руше хунту.

Џ. Хоук: Да, лако је могуће. Пошто је Украјина изгледа осуђена на лабаву конфедреацију Новорусије и Бандераленда (назовимо то тако, у недостаку бољег назива), Јарош се самопрепоручује за прихватљивог кандидата (Москви) за председника Бандераленда. Његове изјаве о несврстаном статусу Украјине намењене су московској публици, с обзиром да је управо то главни стратешки циљ коме тежи Кремљ. Али не, "Десни сектор" није изгубио своју колективну свест. Напротив, можда ју је коначно нашао.


Аутор: Јацек Камински
Изворни текст на пољском: jacek_kaminski: "Prawy Sektor" zmienia front?
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!