Да ли је или није било руске понуде помоћи Грчкој и умеће уредниковања

Злоупотребљено: Ципрас и Путин (Фото: kremlin.ru)

Када "угледни грчки лист" слаже (и лаж се прошири) да је Ципрас од Путина затражио 10 милијарди долара за штампање драхме, да их није добио, па онда, ето, шта ће, мораде да се обрати ЕУ и кредиторима, онда се то не може оправдати, али се може разумети, јер се брани не само изабрана власт своје државе, већ и национални понос, правда се због предаје.

Када медији типа Блица то једва дочекају и објаве, на пример, Cipras nije dobio rusku pomoć, pa prihvatio EU ultimatum?, и то се не може оправдати али разумети се да, јер и они делују у складу с интересима газде.

Када медији типа Б92 објаве Putin: Cipras nije tražio pare za drahmu онда останете у забезеку, али се обрадујете што је и тамо остало интелектуалног и новинарског поштења (бар у траговима), односно, што и код противника има занатски писмених који схватају да је пропаганда очигледним лажима контрапродуктивна, па кад се не може другачије онда објаве истину, макар то било у глуво доба и на забаченом месту.


Када видите наслов типа Медији: Ципрас тражио од Русије 10 милијарди долара за штампање драхми у руском државном медију на српском језику НЕ изненадите се, јер сте већ навикли на аутоголове руских бирократизованих медија.

Али када - пет дана пошто је прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков демантовао ту несрећну лаж То Виме -  на доказано патриотском српском медију видите наслов Грчки медији: Путиново „њет“ одлучило грчку судбину, онда вам се смучи, јер није крив онај ко заборавља (или просто не зна) да ће већина читалаца погледати само наслов и да онда не вреди шта пише у тексту, већ је крив недостатак, али више свести него пара, да се мора платити занатски писмен новинар да врши функцију уредника, дакле крив је финансијер тј. послодавац.

По правилу медијски неписмен.

Треба ли га за ту неписменост кривити? Мислим да не, јер где је могао да научи? Просечан Србин само у ТВ блене пет сати дневно, али га нико не натера да нешто о медијима научи. За то би требало да постоји школа и обавезно образовање. Да ли треба да буде обавезно образовање о нечему што свакодневно и навелико користимо, да бисмо заиста ми користили медије, а не њихове газде, и сами неписмени, нас?

Увођење обавезног медијског образовања би требало да буде један од првих корака сваке нове просвећене власти. Колике су шансе да се то деси? Исто колико има шанси да преко избора гласачко тело изабере просвећену власт.

Да не идемо даље. Јер противзаконито је изриком рећи оно што је логичан наставак горе изнетог. За давање разлога за апс сачекаћемо друга времена, подношљивију температуру :)


За СРБИН.ИНФО приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!