Тексашани страхују од инвазије америчке војске

Док се америчка војска припрема да у седам југозападних држава САД изведе једну од највећих вежби у историји ове земље, међу становницима Државе усамљене звезде расте забринутост да би федералне снаге - на челу са првим црним председником - могле да изврше инвазију Тексаса

© Flickr/ Morning Calm Weekly Newspaper

Многи Тексашани су крајње забринути због предстојеће војне вежбе под називом "Џејд хелм 15" (Jade Helm 15 - "Кормило од жада 15"), која ће трајати од 15. јула до 15. септембра. Становништво округа Бастроп сумња да постоји "тајни Обамин план" за инсталирање система надзора над становницима, пленидбу оружја и успостављање ванредног стања у целој држави - извештава Вашингтон пост.

— Laura Seay (@texasinafrica) July 5, 2015
Бивши градоначелник Бастропа Тери Ор верује да је узрок бурне реакције на војну вежбу чињеница да је председник Барак Обама афроамериканац, коме добар део становништва не верује због погоршавања економске ситуације у земљи и сматра да је председник углавном заинтересован за решавање проблема афроамериканаца и "илегалних странаца" (illegal aliens).

"Људи мисле да влада просто није на страни белог момка", каже Ор.

"Није добро како је негда било", каже садашњи градоначелник Бастропа Кенет Кеселус. "Средњој класи је све теже и све је малобројнија - неко мора да буде крив, а Обама је сјајна мета."

"Џејд хелм" је код Тексашана први пут изазвала узнемиреност када је америчка војска објавила мапу планиране вежбе на којој је територија Тексаса обојена црвено и означена као "непријатељска".
Извор: The Washington Post

Настојећи да развеје страх, војни портпарол потпуковник Марк Ласторија каже да су ознаке на мапи део фиктивног сценарија и да ће "Џејд хелм", како је објаснио, симулирати како "америчке специјалне снаге помажу борцима покрета отпора да поново успоставе демократију у некој имагинарној земљи". Он је указао и на логотип операције, холандску кломпу, што треба да подсећа на отпор нацистима у Европи за време Другог светског рата.

У "Кормилу од жада 15" ће учествовати 1200 војника, а вежба ће бити одржана у седам држава: Тексасу, Новом Мексику, Аризони, Калифорнији, Невади, Јути и Колораду. Тесашка операција ће бити ограничена на војне базе и приватне поседе од чијих је власника војска добила дозволу - пише Вашингтон пост.

Одлуку гувернера Грега Абота да пошаље Тексашку државну гарду да надзире "Џејд хелм 15" подржава већина Тексашана.


Ћирилизовано: Званични сајт Тексашке државне гарде је овде, има и њена ФБ страница, а ево и оригиналног чланка Вашингтон поста: The Americans are coming! Some in a Texas county fear an Obama-led U.S. military invasion. - The Washington Post

Извор: Sputnik International
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

1 коментар:

  1. Анониман7. јул 2015. 10:52

    Obama: Assad must go for war to end
    “In Syria, the only way that the civil war will end ... is an inclusive political transition to a new government without Bashar Assad, a government that serves all Syrians,”
    https://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2015/Jul-07/305490-obama-assad-must-go-for-war-to-end.ashx

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!