Пол Крејг Робертс: Лажни проблем нуклеарног програма Ирана

Иранска мука Вашингтона никада није била ирански нуклеарни програм. Прича неоконзервативаца да Иран програм о нуклеарној енергији (са петопроцентно обогаћеним уранијумом) има само да би прикрио програм нуклеарног оружја (који тражи уранијум 95% обогаћен) је увек била параван стварним разлозима супротстављања Вашингтона Ирану и стварном плану Вашингтона.

Са становишта доктрине америчке светске хегемоније Вашингтона, проблем са Ираном је његова независност. Као Ирак, Либија, Сирија, Венецуела, Еквадор, Боливија, Бразил, Аргентина, Куба, Северна Кореја, Русија и Кина - ни Иран није вазал Вашингтона.

Вашингтон није био вољан да призна истину и каже да је Иран на листи за одстрел јер Иран неће да се подчини вољи Вашингтона. Уместо тога, Вашингтон је одлучио да код Американаца и Европљана посеје страх од Ирана . Вашингтон је то урадио оптужујући Иран да развија нуклеарно оружје које ће дати терористима да га употребе против Израела, Европе и Америке. Када је Вашингтон на руским границама распоредио антибалистичке ракете, лагао је Русију да је разлог могућност да се пресретну (непостојеће) иранске нуклеарне интерконтиненталне балистичке ракете (ICBM).

Пропаганда Вашингтона о нуклеарним ракетама Ирана је упорна, иако Извештај националних обавештајних служби - којег су саставиле свих шеснаест америчких обавештајних агенција - каже да је Иран изгубио интерес за нуклеарно оружје  још пре десет година - и уз помоћ западних медија траје ли траје, упркос чињеници да инспектори Међународне агенције за атомску енергију на терену у Ирану стално извештавају да нема доказа о било каквом обогаћеном уранијуму за  програм оружја. Другим речима, инспектори  Међународне агенције за атомску енергију сав обогаћени уранијум броје у савршено легалан енергетски програм.

А Вашингтон ипак тврди да Иран прави или ће правити нуклеарно оружје.

Прича о иранском нуклеарном оружју увек је прикривала праву намеру Вашингтона - промену режима у Ирану, било споља или изнутра, само да се Иран врати на пређашњи статус вазалне државе Запада. Западни империјалисти не опраштају кад им се неко отргне из канџи.

Вашингтон је оркестрирао "нуклеарну опасност" да би Американце и Европљане припремио за напад на Иран. Али, скривајући своје праве намере са овим измишљеним проблемом, Вашингтон је Русији отворио врата да измишљени проблем решава дипломатијом. Ловећи а уловљен у сопственој замци, Вашингтон се сад суочава са решавањем проблема преко применљивог споразума који гарантује да нема иранског обогаћивања уранијума које би довело до стварања оружја.

Фрустрирани и бесни, неоконзервативци делују преко "а где сам ту ја" вашингтонских политичара који покушавају да блокирају споразум. Републиканска странка, сада под контролом Израела, је сулудог израелског лидера чак позвала да се обрати Конгресу, да би блокирала Обамин споразум са Ираном.

Блокирати споразум у овој фази значи признати да проблем иранског нуклеарног програма никада није био ништа друго до параван противљењу независности Ирана.

Да ли је Обама искрен, да ли га је обрлатила руска дипломатија, да ли се ослања на какве "лажне заставе" које ће онемогућити споразум - ја то не знам. Израел, наравно, жели да Вашингтон уклони све препреке ширењу Израела по Блиском истоку - Израел је украо Палестину, сад хоће Либан.

Али оно што знам јесте да "нуклеарни" споразум са Ираном није право питање, и да то да ли ће или неће бити постигнут нема никаквог значаја, јер оно што Вашингтон Ирану уистину пребацује јесте независност Ирана. Иран стоји на путу Вашингтона. Подвала са нуклеарном претњом коју је Вашингтон створио само је пропагандни трик да се лакомислени Американци и Европљани приклоне нападу на Иран.

Иран јесте и биће у опсности био споразум постигнут или не.

Запањује ме што владе које су у опасности од Вашингтона никада не увиђају прави проблем, што увек прихватају како проблем дефинише Вашингтон. Лажни проблем нуклеарног програма Ирана служи као плашт стварној намери Вашингтона да оконча иранску независност, међутим, влада Ирана и ирански медији и поред тога следе Вашингтон и његове преститутке - измишљени прихватају као прави проблем. Биће чудо ако Иран опстане.


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Nuclear Agreement With Iran -- Paul Craig Roberts - PaulCraigRoberts.org
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!