Јавно-приватно партнерство: Тутин затрпан смећем, комуналци неће код приватника



Обратите пажњу на извор овог текста и затим, ако вам није тешко, прогуглајте о делатности америчких агенција по Србији, њиховом наметању "јавно-приватног партнерства", труду да се "приватизује", приграби - СВЕ. 

Примери: 
- Komisija za javno privatno partnerstvo
- NALED - Projekat "Javno-privatno partnerstvo kao razvojni potencijal"

Није чудо што се искрслим, наизглед локалним, тутинским проблемом бави Радио Слободна Европа, брижни надзорник остваривања планова и интереса свог творца и господара. 

На извору мкожете послушати и аудио извештај.

Tutin zatrpan smećem, komunalci neće kod privatnika 

U opštini Tutin već dva meseca traje vanredna situacija zbog nagomilanog smeća koje preti da zatrpa pojedine delove grada. Opština nezadovoljna radom ovdašnjeg komunalnog preduzeća uvela je vanrednu situacija i raspisala javni poziv za ustupanje dela komunalnog preduzeća privatnom operateru. Radnici nezadovoljni ovom odlukom štrajkuju jer ne žele da ih opština po drugi put privatizuje.

Tutincima ovog leta ne zadaju muku samo tropske temperature, već i smrad koji se širi gradom od nagomilanog smeća koji u pojedinim delovima preti da zatrpa i ulazak u stambene objekte.

Predsednica Sindikata Komunalnog preduzeća „Gradac“ Zineta Kočan kaže da su radnici odlučni i da neće da im se firma privatizuje.

„Bili smo jednom kod privatnika, znamo kako smo prošli. Radnici su samo u još većoj krizi. Nisu primili plate od aprila, ali minum rada se obavlja.“

Radnik Munir Šehović u „Gradcu“ radi već 27 godina: „Znaju i gradjani kako smo radili. Dok smo imali s čim. E posle, vozila stara. Mi smo pre šest godina radili kod privatnika, pa nas opština ponovo uzela. Privatnik nam još nije uplatio doprinose, a bili smo na minimalcu.“

Njegov kolega, Sabahudin Feković kaže:

„Za nepunih 30 godina koliko sam ovde, ne pamtim goru i težu situacaciju. Radnici hoće da rade i radili su sa vozilima koja su i do 40 posto bila neispravna. U zadnje vreme kako se koji kamion pokvari, neće da popravljaju.“

U sastavu komunalnog preduzeća „Gradac“ su Gradska pijaca, Zelenilo, Vodovod i Čistoća.

„Mi smo nezadovoljni kako se grad čisti i zbog toga je doneta skupštinska odluka o raspisivanju javnog poziva za ustupanje 'Čistoće' privatnoj firmi, i uvedena je vanredna situacija“, objašnjava zamenik predsednika Opštine Tutin Salih Hot.

„Na konkurs se javila jedna austrijsko-španska firma sa sedištem u Beogradu, i oni su dobili posao da čiste grad. Ovih dana sa njima biće potpisan ugovor.“
Hot kaže da će svim radnicima biti ponudjeno da ostanu u firmi.

„Pa ne mogu ucenjivati do te mere da neće kod privatnika. Svima će biti ponudjeno da rade, ako hoće, hoće, mi se moramo snalaziti. Ne može ovako stanje više da ostane“, odgovara on.

„Ovako stanje je neizdrživo i pokušavao sam da razgovaram sa radnicima, ovo mora što pre da se reši, sreća je što zbog ovolikog smeća nije došlo do neke epidemije“, kaže direktor ovdašnjeg komunalnog preduzeća Mirfad Tahirović.

„Pokušavao sam da ubedim radnike, ali oni su dosta tvrdog stava. Ali ni ovako nije rešenje. Da se štrajkuje ovoliko dugo.“


Извор: Tutin zatrpan smećem, komunalci neće kod privatnika
За СРБИН.ИНФО приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
http://www.debian-srbija.iz.rs/p/serbian.html


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!