Пуковник Касад: Донбас после борби 16. августа (ратни извештај и један заиста потресан видео)



1. До офанзиве великих размера није дошло, али се борбе настављају на кључним местима.

2. Може се говорити о наставку тренда - гранатирање градова и линије фронта у вечерњим сатима ушло је у фазу високог интензитета, што се није догађало од јануара 2015. године, када је зимска офанзива започела управо оваквим нападима.

3. У вечери и ноћи између 16. и 17. августа, интензитет гранатирања је био јмањи него у ноћи између 15. и 16. августа. Мање се користе и вишецевни ракетни лансери (ВРЛ). Међутим, после гранатирања реона станице Скотоватаја, прекинута је железничка веза између Доњецке Народне Републике (ДНР) и Украјине, што ће, највероватније, утицати на све оне шеме у трговини угљем између ДНР и хунте.

4. Изјаве дипломата достигле су алармантан ниво. Председник Захарченко и војни званичници ДНР отворено указују да ће врло брзо доћи до наставка офанзивних операција Украјинских оружаних снага (УОС), а и немачко министарство спољних послова истиче да је ситуација експлозивна. Министарство спољнихих послова Русије је данас позвало хунту да поново покуша да имплементира Мински споразум, а не да улази у војну авантуру. За шта су шансе никакве, наравно.

5. Нема великих промена на линији фронта у последњих неколико дана, иако обе стране навелико троше муницију на линији контакта и непријатељске артиљеријске положаје. Као и обично, интензитет борби је већи у ДНР него Луганској Народној Републици. Што се тиче губитака, сви извештаји су прилично нејасни - јучерашњи кажу да је убијено од 4 до 6 цивила, и да је било више од десет рањених, а нису јасни ни губици Војске Новорусије (ВН). УОС су јуче имале неколико мртвих и више од 20 рањених. Наши извори кажу да је било неколико успешних удара на УОС на фронту јужно од Доњецка (уништено је или оштећено неколико топова). Хунта каже да су у Сартани убијена два цивила, али није јасно ко је гађао северни део села, јер један видео показује да се пуцало из Мариупоља. Једнако вероватан узрок је и бомбардовање и подбачаји (намерни или случајни) ВН на артиљеријске положаје УОС код Мариупоља.

6. Генерално, и војна и дипломатска дејства се захуктавају. Није јасно како би ова ситуација другачије могла да се реши осим војним средствима. Сада се говори о састанку Минске контакт групе 26. августа, "како би се разговарало" о уклањању оружја калибра 100мм, упркос чињеници да су градови бомбардовани са оружјем калибра преко 100мм. Али, Минск живи свој живот у паралелном универзуму.

7. Прича се о повратку "Боцмана" у Горловка, и заиста, има извештаја да се враћају не само они што су били одмору, већ да долазе чак и они који су раније запали у немилост. У том смислу, могуће је да ћемо пре или касније видети и повратак легендарних личности као што су Безлер или Петровски. Међутим, мало је вероватно да ће се Стрелков и Козицин вратити у овој фази сукоба.

Вечерас се очекује наставак сукоба.



Аутор: Борис Рожин
Изворни текст на руском: Colonel Cassad - По итогам боев 16 августа
Превод на енглески: Грег Батерфилд
Извор: Col. Cassad: Donbass after the fighting of August 16 | Red Star Over Donbass
За СРБИН.ИНФО изабрао и превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
http://www.debian-srbija.iz.rs/p/serbian.html

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!