Пуковник Касад: Доњецка Народна Република под узбуном

Сукоб ескалира.



1. Од кад су Украјинске оружане снаге (УОС) гранатирале Горловку 9. августа, народна војска у Доњецкој Народној Републици и Луганској Народној Републици је стављене у стање високе приправности. Но, активност у ДНР је много већа него у ЛНР. Војска се враћа са допуста.

2. Од јуче делују ВЛР (вишецевни лансери ракета], што је раније било само спорадично. Синоћ су стране размењивале артиљеријску ватру. Крај Горловке се воде спорадичне борбе.

3. Обе стране су на фронт довукле опрему (које смо појачали другу линију), а хунта је и званично одбацила било каква ограничења код артиљерије и отворено дозвољава (легализовала је) њену употребу.

4. Очекујући офанзиву Украјинских оружаних снага, ДНР и ЛНР активно појачавају своје положаје на фронту. Војне структуре су повећале активност:

5. Данас су у Доњецку људи пуштени са посла раније, јер се плаше масовног гранатирања. ДНР у градовима припрема склоништа, говори се да су могући ваздушни напади.

6. Званичници отворено говоре и да борбе високог интензитета могу избити сваког часа. Мински формат не даје знаке живота. (Следећи састанак би требало да буде одржан крајем августа, плус најављени "разговори" у септембру.):

7. Према различитим изворима, почетак активне фазе сукоба очекује се у наредним данима, ако дипломатија не релаксира тренутну ситуацију.

8. У принципу, активности указују да ће у наредним данима пре доћи до новог масовног крвопролића, него да ће бити вођен рововски рат као од априла до јула 2015.

Наравно, ако се борбе распламсају, наставићемо са свакодневним извештавањем.

Нова вест, :

 16:02 - Представник ДНР у контакт групи Денис Пушилин каже да прави сукоб може избити у сваком тренутку. Према њему, број напада који представља прави ратни сукоб је 150-180 дневно. Током већег дела прекида ватре, гранатирања није било више од 30 дневно, али их је последњих дана било и по 60, па и 80. (линкове, а доста је неисправних, можете наћи на извору - прим. прев.)

Едуард Лимонов, Эдуард Лимонов - В наказание за аморальную низость:

"Ситуација се компликује. Губици међу цивилним становништвом су велики. Воде се борбе на читавој периферије. Јуче је нашим момцима који су били на допусту наређено да се врате на своје положаје.
Чекамо рат. Наша опрема се кроз град шаље на положаје. Борци јуче причају како смо објавили рат."

Нова вест (линк на руски извор неисправан - прим. прев.):

Узгред, Шеф контраобавештајне службе ДНР генерал Петровски је пре неколико дана рекао да није било и нема никаквог повлачења украјинске опреме из Донбаса, да је то била представа, шоу.

Хунта више и не крије да гомила војску:

"Турчинов је објаснио зашто се на фронт у Донбасу довлачи опрема:

"Секретар за националну безбедност и одбрану Савета Украјине Олександр Турчинов је ескалацију нагомилавања снага безбедности и војне опреме у региону Донбаса образложио потребом оснаживања одбране. Ту изјаву је дао приликом  инспекције новог оружја које ће Кијев изместити у ратну зону, преноси прес-служба.

"Ми на територији АТО [Антитерористичке операције] формирамо проактивну одбрану, јачамо наше оружане снаге новим наоружањем и технологијом", рекао је Турчинов.

Генерал Турчинов је нагласио да Украјина тиме не крши Мински споразум. По њему, нова артиљерија, већ у Донбасу, дозвољена је по свим споразумима. Турчинов је рекао да активна одбрана омогућава брз и ефикасан одговор."

Нова вест, Путин собрал Совбез РФ и обвинил ВСУ в обстреле ОБСЕ:

 "У том контексту, Кремљ је сазвао састанак Савета безбедности, на коме се расправљало о погоршању ситуације у Донбасу и гранатирању мисије ОЕБС-а."

Нова вест,А вот теперь действительно в ДНР объявлена боевая тревога! (Дополнено) / Империя - информационно-аналитический портал :

Информације о концентрацији непријатељских снага.

На територији ДНР и ЛНР под контролом украјинских снага све је спремно за велику офанзиву. Подаци локалног становништва у потпуности потврђују такав закључак.

• Харков. На железничкој станици 11. августа је виђено неколико стотина војника са ранчевима, али без оружја.
• Новоајдар, На локалној живинској фарми прекривена борбена возила. Колико, мештани не знају.
• Опажено је да се из правца Шастја ка Новоајдару креће колона од 30 тенкова и два БМ-21 ("град" - прим. прев.), да се врши попуна и да има много нове опреме.
• Село Гнутова. Окупатор се креће ка Доњецку (граду) са 14 топова, Д-30 хаубицом и "Рапиром" (100мм противтенковски топ- прим. прев.). Сељани у склоништима чекају гранатирање. Кроз село су према Доњецку прошли камиони с војском, минибусеви и амбулантна кола. Према извору, "Укропи су узели гориво за тенкове, и сви су били пијани.
• Дружковка. 12. августа у 5 сати ујутро, кроз град су прошли колона тенкова, две колоне лаких оклопних возила, неколико јединица са хаубицама и камиони цистерне. Сат времена касније, колона тенкова се вратила истим путем.
•  Алексејевка. Украјинска војска стигла у село, међу њима 9 жена снајпериста, сви говоре неки страни језик, али не енглески, већ неки балтички или скандинавски. Према запажањима локалних становника, јединица планира да крене даље у правцу Докучајевска.
• Шастје. Сви "карбати" напустили село, оставили само нешто припадника УОС. Становници да ће село, ако милиција покуша да га заузме, бити сравњено са земљом.
• Село Луганск. Окупатори за вежбање са РПГ-овима и бацачима граната као мете користе напуштене куће. Од становника се захтевало да напусте село.

Нова вест: У ноћном бомбардовању Макејевке оштећен је гасовод за снабдевање локалне железаре. Макејевку је погодило неколико граната, али нема жртава.

Нова вест: "Према информацијама добијеним од мештана и милиције, у селу Зајцево, предграђу Горловке, сада се води жестока борба против оклопних возила УОС Украјински тенкови из Гнутова кренули у правцу Доњецка, Укропи на контролним пунктовима пијани и наоружани до зуба. У ЛНР, из правца села Катериновка и негде код Села младих, ватра из тенкова и БМП-а Украјинских оружаних снага. Једна особа повређена, прекинут довод струје. На раскрсницу Т-облика код Трехижбенки, од моста код истог села, пуцано из противавионских топова ЗУ-23-2. Тренутно се најинтензивније гранатира предграђе главног града Спартак и подручје Доњецког аеродрома. Под ватром Украјинских оружаних снага су и Горловка и неколико других насеља."

Нова вест: Информације из војног извора из Хартсизска.

1. Сам град је у позадини и није подвргнут гранатирању, али по њему дуж линије контакта пуцају непријатељске диверзантско-извиђачке групе.

2. Извори из Хартсизска потврђују да је упозорење о могућем деловању непријатељских авиона на фронту прошло кроз војне канале.

3. Још није одлучено да ли ће се наредити евакуација града.


Напомена преводиоца: Поштовани читаоци, преводити на српски енглеске преводе Касадових текстова писаних на руском увек је било мучан посао, али овога пута... Информације натрпане једна на другу и сталне допуне у оригиналном тексту довеле су до тога да се енглески - па тиме и српски превод - знатно разликују од оригинала (по броју вести, пре свега), али се надамо да нећете много замерити - жури се, догађаји се нижу, у журби да се што више пренесе...

Ко се служи руским језиком најбоље да се (додатно) информише на сајту Пуковник Касад, а овај извор, с којег први пут преводим, не бих препоручио - јер могли су да се дају бар исправни линкови - и надам се да га више нећу користити.

Изворни текст на руском: Colonel Cassad - Боевая тревога в ДНР
Превео на енглески и приредио: Грег Батерфилд
Извор: Red Star Over Donbass
За СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!