Николај Патрушев: Кијев не треба да се нада војној помоћи од САД

Тренутна ситуација у југоисточној Украјини показује да званични Кијев неће признати ДПР и ЛНР - каже Патрушев

 

© Mikhail Palinchak/Ukrainian president's press service/TASS

 

Аркхангелск, 15. септембра / ТАСС/. Кијев не треба да се нада војној помоћи од САД, јер Вашингтону не треба успех Украјине на том и привредном плану, изјавио је у уторак секретар Савета  безбедности РФ, Николај Патрушев.


"Што се тиче војне помоћи Украјини, верујем да на то не би требало рачунати", рекао је он новинарима. "Вашингтону не требају војни успеси или привредни просперитет Украјине", додао је он.

"Рат што га је покренуо Кијев даје Вашингтону могућност да радикално утиче на политику земаља Европске уније и да демонстрира своју незаменљивост у решавању ма ког проблема у било ком делу света", рекао је секретар Савета безбедности Руске Федерације.

Зато Бела кућа "наглашава зависност Европе у доношењу одлука на међународном плану и кроз санкције покушава да разбије Русију, која тежи независној унутрашњој и спољној политици".

САД желе поделу Украјине преко поделе народа


Патрушев истиче да је прави циљ Сједињених Америчких Држава "да се заваде народи који живе у Украјини што ће довести до распада земље на неколико делова".

"Циљ политике Вашингтона је уништавање јединства руског и украјинског народа, али и да дође до поделе између народа који живе у Украјини тако што ће се потпиривати националистичко расположење против етничких група - Руса, Румуна, Мађара, Пољака и других, што може довести до распада Украјине на неколико делова."

Фото: Михаил Метцель / ТАСС

Патрушев наглашава да САД имају "богато искуство у питањима уништавања целовитости државе", наводећи као пример Југославију, некадашњу државу на западном Балкану, која се 1990-их распала на шест земаља.

"Мултиетничка држава, некада моћна, данас је подељена на неколико малих земаља које нису у стању да воде самосталну спољну политику."

"Вашингтон покушава да слично чини и у Северној Африци и на Блиском истоку."

 

Кијев може употребити било шта као изговор да саботира Мински споразум


По Патрушеву, Кијев може употребити било шта као изговор да настави са саботирањем Минска 2.

"Мислим да украјински председник Петро Порошенко крије четврти сценарио, по коме ће Кијев саботирати спровођење Минског споразума под ма каквим изговором."

Патрушев је новинарима цитирао украјинског председника који је рекао да су неке политичке снаге сугерисале три сценарија развоја ситуације у југоисточној Украјини. Првим се предвиђа 'ослобађање' Донбаса уз кампању против Москве. Други тражи да се прихвати да је Украјина изгубила Донбас, а трећи да се у потпуности спроведе Мински споразум. "Не мислим да треба тумачити зашто су сва три сценарија нереална", каже Патрушев.

"Тренутна ситуација у југоисточној Украјини показује да званични Кијев неће признати ДПР и ЛНР [самопроглашене Доњецку и Луганску Народну републику]. Украјина стално крши Мински споразум и узда се у антируско расположење и флертовање са украјинским неонацистима које подржава Вашингтон."

Трилатерална контакт група за Украјину у којој су високи представници из Русије, Украјине и европског надзорног органа за безбедност - ОЕБС је 12. фебруара 2015. године потписала пакет од 13 мера за испуњавање Минског споразума од септембра 2014. године. Пакет су договорили лидери "Нормандијске четворке", тј.  Русија, Немачка, Француска и Украјина.

Пакетом мера, познатим као Минск 2, предвиђено је примирје између украјинских владиних снага и народних војски (милиција - прим. прев.) самопроглашених република у Доњецку и Луханску - почев од 15. фебруара, и потом повлачење тешког наоружања са линије сукобаа. Минск 2 садржи и "мапу пута" за трајно решење сукоба у Украјини, у шта спадају и локални избори и уставне реформе којима ће се дати већа аутономија ратом разореним источним областима.

Извор: ТАСС
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!