РТ: Путин наредио да се почне с разговорима о руској војној бази у Белорусији

Извор: Center-2015 Drills Prove Significant Potential of Russian Defense Companies / Фотографија: Спутњик / Алексеј Николски

Председник Владимир Путин је наложио потписивање споразума са Белорусијом о отварању руске ваздухопловне базе на њеној територији, то јест, "Да се прихвати предлог руске владе да се потпише споразум између Русије и Белорусије о руској ваздухопловној бази у Белорусији", како пише у декрету који је пренело одељење за штампу Кремља.

Председник Путин је такође наложио руском Министарству одбране да почне са неопходним преговорима са Минском по овом питању.

"Споразум ће помоћи да заједно штитимо спољну границу држава Заједнице [Русије и Белорусије] у ваздуху, као и да се створи јединствен систем противваздушне одбране", пише у наредби. Како  ће то бити учињено и какву ће тачно улогу база имати треба договорити у разговорима.

Руски председник је у суботу присуствовао војним вежбама Центар-2015 које се одвијају у Уралском федералном округу и похвалио овогодишње набавке Министарства одбране.

"Испоручено је 2250 јединица савремене опреме: Су-35, ловци Су-35С, МИ-8МТВ51 хеликоптери, радари, нова јуришна возила за падобранске јединице, пешадијска борбена возила и системи беспилотних летилица", рекао је Путин, а преноси ТАСС.

Путин је такође затражио да се повећа производња домаће наменске индустрије - посебно сложених компоненти, алата и опреме.


Пре недељу дана, руски премијер Дмитриј Медведев је изјавио да је Москва спремна да отвори ваздухопловне базе у суседним земљама.

"Што се тиче споразума о успостављању таквих база, ми већ имамо такве објекте ... у Киргизији и Јерменији, и ту нема ништа чудно. Ми смо спремни [да потпишемо споразум о стационирању ваздухопловних база] са сваком земљом с којом имамо уговор о савезништву, било да је у питању Организација споразума о колективној безбедности (ОДКБ - рус. Организация Договора о коллективной безопасности), било ОДКБ плус, као у случају Републике Белорусије ", рекао је Медведев на састанку у белоруском граду Гродно.

Организација споразума о колективној безбедности је регионални војни савез, основан 15. маја 1992. године, чије су чланице Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија и Таџикистан.

Прошле године је изашла вест да се руски ловци Су-27 шаљу у Бабрујск, град на истоку Белорусије.

Идеју о ваздухопловној бази у Белорусији први је 2013. године изнео руски министар одбране Сергеј Шојгу. Четири године пре тога, потписан је споразум између две земље, са циљем да се створи заједничко ваздухопловство које ће бранити границе Савеза Русије и Белорусије.

Користан линк: Лукашенко: Белорусија нема намеру да се удаљи од Русије

Извор: РТ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!