The Times of Israel: Ако Асад затражи, Кина ће послати војску у Сирију

Ујгурски терористи које подржава Турска у Сирији праве упориште из којег ће покретати нападе на Кину


Ујгурски терористи из Кине успостављају базу у Сирији

У овом чланку се тврди да се 3500 Ујгура настанило у селу близу Џиср ал-Шагура отетом од Асада, у непосредној близини упоришта Туркистанске исламске партије (ТИП) која је у саставу "Армије освајања" коју подржава Турска. Они су наводно под надзором турске обавештајне службе која је оптужена за давање лажних пасоша кинеским Ујгурима који би да воде џихад у Сирији.

Ова вести стиже у исто време кад и извештај да је Туркменистанска исламска странка (ТИП) заузела сиријску ваздухопловну базу и заробила неколико "мигова" и друго савремено наоружање, као кад је Исламска држава заробила савремено америчко наоружање и опрему ирачке војске.

Истовремено сазнајемо за експлозију у Бангкоку, у храму што га посећују кинески туристи, с тим да тајландске власти сада ујгурску банду која је напала конзулат Тајланда у Турској повезују са турским Сивим вуковима.

Изгледа да се тиме потврђује процена аналитичара што пише за ИХС Џејн, Ентони Дејвиса, да су за Бангкок највероватније криви Сиви вукови, с обзиром на њихове антикинеске протесте и насилне демонстрације у јулу.

Кроз подршку Турске "Армији освајања" и одлучујућој улози у победи над сиријском војском код Џиср-ал Шагура раније ове године, ТИП је повећала своју популарност код коалиције против Асада.

Најистакнутији борац Туркистанске исламске партије што се појављује у видео снимцима из Џиср-ал Шагура је гласноговорник "Сиријског огранка" ТИП од 2014. године, Абу Рида ал-Туркистани. Ови снимци приказују како предводи борце у заузимању зграде и пење на сахат-кулу, где је поставио црно-белу заставу у стилу Џабат ал Нусре на којој је на арапском написано "Туркистанска исламска партија".

Исти ујгурски екстремисти су преузели одговорност за низ великих терористичких напада у Кини у 2013. и 2014. години, с тим да су неки Ујгури позивали на интифаду против кинеског комунистичког режима.

Сада када је ТИП успоставила базу у Сирији и шири своје присуство и навелико регрутује захваљујући својим турским спонзорима, Кина ће морати то да прати примењујући своју препоруку из 2013. године, "Боримо се против Источнотуркистанске исламске партије (ИТИМ) пре него што опасност порасте", и пошаље војску у Сирију.

Немешање не значи неактивност кад су у питању основни интереси


Неки стручњаци указују да је кинески принцип немешања слепа улица и да онемогућава акцију. Међутим, кинески принцип немешања се више односи на мешање у унутрашњу политику других земаља, мешање налик склоности САД / Запада да интервенишу и крше суверенитет других земаља збацујући аутократске режиме које не воле. Политика немешања не значи неактивност када су угрожени безбедност и интереси Кине.

Кини није тешко да ступи у акцију када су угрожени њени витални интереси - када јој се крши суверенитет и нарушава територијални интегритет, економски развој и прети опстанку режима.

На Азијском самиту безбедности самиту 2011. године у организацији Међународног института за стратешка истраживања, кинески министар одбране Лианг Гуангли је виталне интересе Кине описао на следећи начин: "Под виталним интересима се подразумева све у вези суверенитета, стабилности и облика владавине. Кина сада спроводи социјализам. Ако дође до било каквог покушаја да се одбаци овај пут, то ће задрети у кинеске виталне интересе. Или, ако дође до било каквог покушаја да се на отцепљење подстакне било који део Кине, то ће такође угрозити виталне интересе Кине, везане за нашу земљу, море и ваздух. Затим, све што се односи на национални економски и друштвени развој Кине се тиче кинеских виталних интереса."

Ако ТИП настави да стиче моћ унутар "Армије освајања", то јест ако џихадистичке вештице зготове разне филијале Ал Каиде и салафистичких екстремиста, Синђианг може постати следећи Авганистан и поћи путем АфПак-а, Сирије и Ирака, са рајем у виду локалних, али група милитаната који не признају и не познају границе, рајем који привлачи стране борце, и ужива материјалну и дипломатску подршку Турске и других спољних сила са заједничком идеологијом и интересима.

Осим тога, Асадов режим је још увек законита и од УН призната влада Сирије, иако контролише само трећину своје територије. Ако Асад затражи и Русији, Кини и другим чланицама Шангајске организације за сарадњу (ШОС) одобри да му војно помогну, то јесте и биће у складу са међународним правом.

Ово се разликује од садашњих ваздушних напада у Сирији које изводи коалиција коју предводе САД, која нит има мандат УН, нити дозволу од суверене владе, мада је добила извесну имплицитну дозволу Асадовог режима за борбу против Исламске државе. Британски премијер Дејвид Камерон је 2014. оклевао да учествује у ваздушним нападима на Сирију управо због страха да ће прекршити међународно право.

Турски рат против Кине а преко посредника


Са Ердоганом који води исламистички прокси рат против Кине, Курда, Асада, Сисија и Нетањахуа, а преко филијала Ал Каиде, Армије освајања, Муслиманског братства и Хамаса, није ни чудо што су Сирија и Египат јуна ове године поднели молбу за пријем у Шангајску организацију за сарадњу коју предводи Кина.

И Сирији и Кини прети опасност од Армије освајања, која напада и Асада и кинески Синђианг. Што рече Питер Ли, Кинезе такође брине што је у почасној стражи, постројеној када је палестински председник Абас посетио Ердоганову нову председничку палату јануара 2015. године, међу 16 војника обучених у ратне одоре старих ратника био је и гардиста обучен у ујгурску.


Сваки ратник је представљао једну од шеснаест "великих (или историјских) турских империја" - слављених и службеним печатом Турске - од којих је једна Ујгурски канат који је подредио династију Танг у де факто трибутарни однос када је кинеска империја била слаба.

Захваљујући турском листу "Хуријет", сада знамо да је ујгурски ратник био шести човек од врха степеница на левој страни.


Са Ердоганом што шири утицај Турске у Сирији и амбицијама да обнови "Турски свет од Јадранског мора до Великог зида", ако Сирија, аспирант на чланство у Шангајској организацији за сарадњу затражи помоћ и да одобрење, Кина би заиста могла да своју војску пошаље на марш Путем свиле, да се "боримо против ИТИМ-а пре него што опасност порасте".


Аутор: Др Кристина Лин
Извор: If Assad asks, China can deploy troops to Syria | Christina Lin | The Blogs | The Times of Israel
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!