Пређи на главни садржај

Владимир Путин каже да је глобално загревање "превара"

Ћирилизовано: Путин пропалу привреду Запада не угрожава само систематским радом на избацивању долара из трговине, већ и багателисањем дугогодишњег, али не баш успешног труда, да се читавом човечанству наметне такозвани карбонски порез, због климатских промена тобоже изазваних деловањем човека. "Њујорк тајмс" више не може да подноси неодговорност руског председника, али ту су и мањи медији да разраде задатак. Ево примера како то изгледа...

Брига њега... (Фото: Ројтерс)
Руски председник Владимир Путин сматра да је глобално загревање "превара" - завера да би се Русија спречила да користи своје огромне резерве нафте и природног гаса.

Путин сматра да "нема глобалног загревања, да је то превара да би се зауздао индустријски развој неколико земаља, међу њима и Русије" -  каже за "Њујорк тајмс" Станислав Белковски, политички аналитичар и Путинов стални критичар.

"Зато ова тема није актуелна за већину руских масовних медија и друштво у целини", сматра Белковски.

Путин изражава сумњу у глобално загревање кривицом човека још од раних 2000-их - према "Њујорк тајмсу". Путин је 2003. године на једној међународној конференцији о климатском загревању рекао ће оно Русима омогућити да "троше мање на бунде", и додао да "пољопривредни стручњаци кажу да ће се наша производња житарица повећати, и хвала Богу на томе".

Путин је ове коментаре вероватно изнео пошто је његов штаб "урадио веома, веома обиман посао покушавајући да разуме све стране у расправи о климатским променама" - сматра Андреј Иларионов, бивши Путинов виши економски саветник, а сада виши сарадник либертаријанског Катоновог института.

"Утврдили смо да климатске промене заиста постоје, али да су цикличне природе и да је у њиховом настајању антропогени фактор веома ограничен", каже Иларионов. "Постало је јасно да је клима компликован систем и да су до сада изнети докази за неопходност "борбе"  против глобалног отопљавања прилично неутемељени."

"Њујорк тајмс" је објавио чланак о томе како скептицизам руских медија у погледу глобалног загревања има извор у Путиновом "лесе фер" (laissez-faire) ставу по том питању. Тајмс осуђује руског аутократу због давања "само нејасних и скромних обећања у погледу смањење емисије угљен-диоксида уочи самита УН о климатским променама децембра месеца у Паризу."

Углавном државни, руски медији или мало или уопште не покривају глобално загревање, иако су по читавом Сибиру беснели велики пожари. Уместо да за пожар окривљују загревање, руски медији имају тенденцију да се фокусирају на "мештане који рутински, али немарно сваке године пале нараслу траву, а понекад и некомпетентност екипа које се боре да сузбију ватру".

Такво образложење за "Њујорк тајмс" није довољно добро, лист тврди да "руски медији и даље обраћају мало пажње на питање које анимира толико света."

Руски медијски руководиоци, пак, тврде да тон не одређује само Путин, већ и слаба привреда и незапосленост - највећа брига руске јавности која не мари много за време.

"Тешко је трошити уређивачке ресурсе на ствари које су сада, због економске кризе, ниско на листи приоритета", каже за "Њујорк тајмс" Галина Тимченко, која води један информативни сајт. "Нажалост, климатске промене јавност много не интересују."

Ниске цене нафте ометају економски раст Русије и Путинову администрацију подстичу да у иностранству буде активнија, да распирује сукоб у Украјини и подржава Асадов режим у Сирији. Али код куће, Руси осећају ујед јефтине нафте и западних санкција.

Више на тему "климатских промена": Ћирилизовано: Клима (6)

Аутор: Мајкл Басташ
Извор: The Daily Caller
За СРБИН.ИНФО изабрао, превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de