Правда.Ру: Катар, Саудијска Арабија и Турска могу изазвати Трећи светски рат

Qatar, Saudi Arabia and Turkey may start WWIII. WWIII may start in Syria
Фото: Правда.Ру, архив

Ако Катар, Турска и Саудијска Арабија уђу у сиријски сукоб на страни Исламске државе, то може изазвати Трећи светски рат.

Катарски министар спољних послова Халид Ал Атија је изјавио да би његова земља могла да одлучи да интервенише у Сирији. Катар активно подржава милитанте који се боре против сиријског председника Асада, такве групе као што су Џабат ан Нусра, Исламска држава, Ал Каида и талибани.

И представници Турске и Саудијске Арабије су изразили намеру да се укључе у сиријски сукоб. Руска, сиријска и иранска војска су оствариле значајан напредак у борби против Исламске државе. Као резултат заједничке операције, до сада је ослобођено пет градова југозападно од Алепа. Циљ коалиције је почистити терористе из градова Алепо и Хама, и покрајине Латакија. У том случају, прекинуо би се ланац којим Исламска држава добија помоћ преко турске границе.

Међутим, ако Ријад, Доха и Анкара пруже војну подршку Исламској држави, рат би могао да се знатно продужи. Стога је од виталног значаја за Руску Федерацију да преко дипломатских канала ове земље убеди да престану да подржавају Исламску државу - сматра војни аналитичар, генерал-лајтнант Јуриј Неткачев.


Извор: Qatar, Saudi Arabia and Turkey may start WWIII - English pravda.ru
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!