Израелци открили огромно налазиште нафте на окупираној Голанској висоравни

© AFP 2015/ JALAA MAREY

Израелски нафташи су открили огромно налазиште нафте на Голанској висоравни, сиријској територији окупираној од 1967. године.

Израелски дневни лист за пословне људе "Глобс" пише да је налазиште толико велико да може да задовољи све енергетске потребе Израела.

Налазиште је на Голанској висоравни, међународно признатој сиријској територији, али под окупацијом Израела од 1967. године, после рата између Израела и арапских држава. Израел не може да увози нафту из околних арапских земаља извозница нафте, које не признају  Израел и са њим немају дипломатске односе.

"Овде се ради о слоју дебљине 350 метара, а оно што је важно је дебљина и порозност. У просеку, дебљине слојева на налазиштима у свету је 20-30 метара, а  како је ово десет пута дебљи слој, говоримо о значајним количинама", рекао је за израелску телевизију геолог Јувал Бартов из "Афек ојл енд гес"-а.

Израел се одавно труди да постане самодовољан у погледу снабдевања нафтом, истражује и развија налазишта у приобаљу, али би ово ново откриће покрило све енергетске потребе земље.

"Узбуђење је огромно. Осећај је фантастичан. Дошли смо мислећи да нафте можда има можда нема, а сада се остварило оно најбоље", каже Бартов.

Део Голанске висоравни под израелска окупацијом се граничи и са сиријском територијом тренутно под контролом сиријских антивладиних побуњеника. Израел наводно пружа медицинску помоћ побуњеницима, а на ракете испаљене са територије под контролом побуњеника одговара ваздушним ударима по положајим сиријске војске. Израел таква дејства образлаже тиме да сматра да је "сиријска војска одговорна за све што потиче са њене територије".


Извор: Sputnik International
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Коментари