Пређи на главни садржај

Ево зашто је руско бомбардовање у Сирији толико ефикасно

Напредни авиони и нишански системи уз паметну тактику: јао џихадистима.


Кабина Су-34, најнапреднијег руског бомбардера у Сирији

Док Арапска војска Сирије стално напредује, један њен официр је за РИА Новости објаснио зашто су руски ваздушни напади толико ефикасни:

"Сиријске авионе је лако уочити и милитанти имају времена да се сакрију. Руски авиони нападају са већих висина јер су опремљени најсавременијим системима за нишањење и навођење. Такође користе навођене бомбе."

Ово запажање је несумњиво тачно и објашњава зашто се руска интервенција у војном смислу показала пресудном.

Авиони сиријских снага су стари совјетски апарати из 1960-1980-их година.

Авиони као што су МиГ-21 и МиГ-23 су ловци, направљени за ваздушне борбе. Не могу да носе тешке бомбе.

Ограничење ловца МиГ-21 је 1000 кг, а МиГ-23 може да носи највише 3000 кг авио-бомби.

А авиони које Русија сада користи у Сирији могу да носе: 4000 кг у случају Су-25с, 8000 кг у случају Су-24с и 12000 кг у случају Су-34с.

Већа тежина код руских авиона не значи да могу да носе само више бомби.

Бомбе им могу бити и много веће - разорније од мањих бомби које користе Сиријци.

Али кључна разлика, као што је рекао сиријски официр, је у њиховим нишанским системима.

Главни нишански систем сиријског авиона је сам пилот. Авион бомбардује оно што види пилот.

То значи да прецизност бомбардовања у великој мери зависи од способности пилота. Пошто су и најбољи пилоти само људи, неминовно је да већина бомби сиријског авиона неће погодити циљ.

То такође значи да сиријски авион може да лети само дању и по лепом времену.

Али, најважније је што сиријски авион мора да лети близу земље:

- што џихадисте упозорава на долазак и напад;

-што такође значи да су сиријски пилоти у сталној опасности да буду оборени ручним противавионским бацачима и противавионским топовима, по авионе у ниском лету често фаталног оружја, којег џихадисти имају у изобиљу.

Насупрот томе, авиони руских пилота имају високо софистициране електронске системе нишањења.

Што значи да могу да лете на великим висинама, и дању и ноћу, у скоро свим временским условима, и да им је прецизност смртоносна.

С обзиром да руски авиони лете на великим висинама, обично су ван домашаја ручних бацача и топова џихадиста, а џихадисти имају врло мало времена да уоче њихов долазак.

У великој већини случајева џихадисти нису свесни присуства руског авиона све до тренутка удара авио-бомбе.

Чињеница да Руси по џихадистима и смртно прецизно могу ударити у било које доба дана и ноћи, без упозорења, и користећи далеко разорније бомбе од оних које користе Сиријци, објашњава далеко већу ефикасност руских ваздушних напада.

Руски ваздушни напади се изводе на технолошком нивоу коме је приближан једино технолошки ниво последњих неколико ваздушних напада Сједињених Америчких Држава.

С једном великом разликом: руски циљеви су групе америчких савезника.

Судећи по извештајима о све већем броју повлачења и случајева дезертирања, ефикасност руског бомбардовања сада почиње да нарушава морал џихадиста.

Зато су Руси последњих дана запели да га још више погоршају.

Јавно су саопштили да су разлог ефикасности неких ваздушних напада информације о неким џихадистичким групама које су им дали припадници сиријске опозиције.

Могуће. Како год - било истина или не - нема сумње да ће такво саопштење подстаћи параноју и већ постојеће неповерење између различитих побуњеничких група.

Због чега су се Руси и распричали.


Аутор: Данијел Филдинг
Извор: Russia Insider
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de