Латиница непожељна у Чачку: Опозиција нема на десничарске испаде

Предизборни билборд десничарске странке Двери (архивска фотографија)

Председник чачанског одбора Двери Драган Ћендић током заседања локалног парламента латиницу је назвао усташким писмом и за скуштинском говорницом поцепао документ који је написан латиницом. Aко је овакав ексцес и очекиван од представника једне десничарске организаације, зачуђује и забрињава одсуство било какве реакције такозваног грађанског дела чачанске опозиције на овај испад.

Драгану Ћендићу засметало је што је један део извештаја о раду Предшколске установе ’’Радост’’ написан латиничним писмом.


„Грубо кршите Устав Србије о званичној употреби српског писма ћирилице у службеној преписци. Најмање што могу да урадим како бих опоменуо директоре јавних предузећа и оне које им упућују овако накарадне извештаје, је да се према овом документу односим онако као се у Хрватској односе према нашој православној ћирилици. Да се више никада не понови да нам достављате извештаје на усташкој латиници“, рекао је Ћендић, поцепавши латинично написани документ.

Занимљиво је да се нико од одборника такозване грађанске опозиције (ДС, СДС, СДП, ЛДП и Доста је било) није побунио што је Ћендић латиницу поистоветио са усташким писмом, већ је то учинио скупштински представник владајуће СНС Aлександар Максимовић.

„Не знам зашто се латиница код неких људи и у њиховим главама аутоматски пројектује на Хрватску и на некакве везе са усташтвом. Колико је мени познато, латиница је службено писмо и у БиХ, Црној Гори и Словенији, тако да апсолутно нисам видео ниједан разлог због чега би се то двоје повезивало и због чега би на нецивилизацијски и некултуран начин изашао за говорницу, то рекао и на крају поцепао скупштински материјал“, каже Максимовић.

Први човек чачанских демократа Драган Брајовић истиче да га не изненађују поступци представника Двери, али сматра да одговорност што Ћендић није санкционисан сноси председник градске Скупштине Вељко Неговановић, а не опозиција.

„У том случају требало је да се изрекне најмање опомена ономе ко је изрекао такве речи. Чачак не сме да буде град одакле долазе изјаве које се могу протмачити као ксенофобичне и уперене према другим нацијама и писмима“, наводи Брајовић.

Неговановић, с друге стране, признаје да је направио грешку што није казнио одборника Ћендића, али и додаје:

„Морам да признам да понекад волим да добију до краја прилику да кажу то што мисле и покажу како се понашају.“

Ово није први пут да одборници опозиционих Двери цепањем скупштинског материјала реагују на околност да је део тих аката понекад исписан латиничним писмом. На једној од претходних заседања заступник овог покрета Aцо Ђенадић уз исту аргументацију поцепао је предлог одлуке о поверавању права на ТВ пренос седница скупштине.

Ђенадић се пре четири године суочио и са петодневном затворском казном, јер није желео да потпише полицијски записник, пошто му је саобраћајац латиницом написао казну од 5.000 динара за непрописно паркирање.

Чачанског новинара Небојшу Јовановића не изненађује ћутање грађанског дела опозиције и јавности о овом питању. Он сматра да је грађанска опција у Чачку у потпуној дефанзиви последњих десетак година и истиче да су се сви повукли пред налетом примитивног национализма.

„Мислим да је то повлачење погрешно, јер се они неће зауставити. Бојим се да нећемо дуго чекати да са вербалог пређу на физичко насиље, што се раније и догађало. Подсетићу да су из Чачка својевремено протерали хоџу јер се наводно бавио магијом. Свако ко у неком смислу не буде по њиховом калупу постаће потенцијална мета“, закључује Јовановић.

Коментари
     
Име: Топчидер
13.11.2015 13:11
Требала би читава Европа која користи латиницу да прилагоди своје прописе према српским "патијотама" у Чачку и Србији.

Име: Обрад Липовац Град: Београд
13.11.2015 11:19
A кад ће "Ноћ дугих ножева"? 
Аутор: Владимир Никитовић

2 коментара:

  1. Као одговор Обраду и Топчидеру....какве молим Вас везе има како пише Европа...можда русинском ћирилицом или немачком латиницом. Ако се не може писати енглески језик ћирилицом зашто се може писати српски језик латиницом. Уосталом то није пропис него поштовање Устава Србије. Сва документа јавних установа се пишу ћирилицом и тачка. Шта ту није јасно. Какве везе има ноћ дугих ножева са ћирилицом. Да ли сте исте коментаре писали поводом Вуковара и латинице. А сад поједите ваш сендвич и на даље ботовање на другим сајтовима.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Мирославе, та двојица сом-коментатора су своје рекли на сајту Радио Слободна Европа. Тамо им одговорите, линк имате горе испод чланка, под "Извор".

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!