Правда.Ру: Турска и Украјина спроводе "план Б" Вашингтона

Извор: Ozzie Saffa

У недељу, саботери дигоше у ваздух стубове далековода на југу Украјине.

Јуче, 25. новембра, турска обори руски бомбардер Су-24 изнад Сирије.

Као да се Запад труди да натера Кремљ да се мане својих геополитичких амбиција. Кијеву и Анкари је речено да Путину стварају проблеме, тако да не зна где пре да удари. И Турска обори авион, Украјина зави Крим у мрак.

То што се недавно издогађало није случајно. Видео снимак обарања руског авиона појавио се одмах. Као да је особа која га је снимила на обарање чекала "к'о запета пушка". Одмах после инцидента, Анкара саопшти да тражи консултације са НАТО-ом и Уједињеним нацијама. А пре тога, медији намах препуни извештаја о руском бомбардовању туркменских села на граници са Сиријом.

У другој епизоди, Кијев је предузео самоубилачки корак, Кримско полуострво оставио без енергије. Украјинском премијеру Јацењуку синуло да су споразум о испорукама електричне енергије Криму потписали криминалци, јер се у тексту спомиње Кримски федерални округ, а не украјинска Аутономна Република Крим. Што је мало чудно, с обзиром да је споразум потписан када је Јацењук већ "обнашао власт".

Председник Украјине Петро Порошенко покрену питање обуставе теретног саобраћаја за Крим. Што је мало чудно, с обзиром да Украјина приходује око милијарде долара годишње само на разликама у цени, а када је пред банкротом.

"Ако се боримо против државе агресора и ако имамо у виду да је Крим окупирана територија, онда је очигледна ствар да не може бити никаквог бизниса са Кримом. То је окупирана територија и као таква се мора блокирати на државном нивоу" - изјавио је украјински политиколог Виталиј Кулик за "Главред.инфо".

Још један украјински политиколог, Владимир Фесенко: "Русија не може спремно дочекати одлучне акције Украјине, јер је преокупирана Сиријом. И неће улазити у сукоб с Европском унијом, тако да не треба очекивати да ће се војна ситуација у Донбасу погоршати."

Очигледно, Украјинци сад причају другу причу. Некада су творци украјинске политике предвиђали да ће доћи до руског тенковског напада на град Мариупољ. Али сада не причају такве ствари, јер Вашингтон је одлучио да се пређе на "план Б".

Запад зрики шта ће Путин учинити
Укропатриоте тврде да су спремне за руски одговор. Украјинске енергетске компаније неће добити угаљ и антрацит из Русије, Русија ће Украјини ограничити испоруке природног гаса - али нема везе, држава је спремна за то, кажу украјинске патриоте. У сваком случају, Украјина је на Криму изазвала озбиљну кризу - када 2,5 милиона људи нема електричне енергије, то јесте хуманитарна катастрофа.

Стога Запад сад помно мотри на Путина. Чека шта ће вођа Русије учинити. Трик је једноставан: притиснути Русију са свих страна. Вашингтон би потом притегнуо Ангелу Меркел, која ће бити спремнија да потпише ТПП, Пакт о трансатлантском партнерству, сачињен по мери америчких компанија, међу њима и оних које производе течни гас.

Шта ће учинити Путин? Порошенко Украјини копа гроб. Украјина ће морати да учи на својим грешкама. Председник УО "Гаспрома" Алексај Милер је рекао да ће новац који Украјинци дају бити довољан за само три дана гаса за украјински гасовод. Највероватније, исто толико, три дана, Русија ће дати Кијеву да поправи порушене далеководе и настави да Криму испоручује електричну енергију.

Што се тиче Турске, Русија би с пуним правом могла да захтева да Турска спроведе истрагу о обарању руског авиона. И уз то, Русија би могла да почне с патролирањем авиона пресретача дуж сиријско-турске границе, да би спречила сличне инциденте - каже за "Правда.Ру" директор Центра за политичка, истраживања, Владимир Јевсејев, додајући да би Русија могла да прошири зону противавионске одбране у Сирији, да би пресретала турске ловце који времено упадају у сиријски ваздушни простор.

"План А" је подразумевао вршење притиска на Русију не би ли Путин престао да подржава Башара Ал Асада. "План А" је омануо. У истом циљу, приступило се "плану Б": Путин неће моћи да се истовремено бори на два фронта.

Русија мора учинити све да Запад спречи у спровођењу "плана Ц".


Аутор: Љуба Лулко
Извор: Turkey and Ukraine work on Plan B against Russia - PravdaReport
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!