Правда.Ру: Могу ли Русија и Индија да буду велики пријатељи после руског искуства с Турском?


Индијски премијер Нарендра Моди мало окасни с посетом Москви. Вашингтон је посетио нетом по избору за премијера, маја 2014. године, а потом и Јапан, многе земље у Европи и Африци, али не и Русију. Због чега је Моди у Москву дошао баш сада? Зашто је Индија понудила да се закључи толико споразума?

Односи између Русије и Индије су далеко од тога да буду савршени


Односи Русије и Индије се званично називају "привилеговано и стратешко партнерства", али се не уклапају у такав опис. Билатерални трговински и економски односи су још увек на веома ниском нивоу. Промет робе у трговини између Русије и Индије је вредности 10 милијарди долара (са тенденцијом смањења). Заједнички инвестициони пројекти у нуклеарној и војној индустрији су одложени. Истовремено, односи Индије и њених других великих партнера (САД и ЕУ) вреде око 100 милијарди долара сваки. Са Јапаном, Индија има петогодишњи уговор вредан 35 милијарди долара, који је почео да тече од 2014. године.

Пре пута у Русију, индијски премијер Моди је рекао да је помало забринут због кашњења с посетом Русији. Према његовим речима, Индија жели да повећа промет робе у трговини са Русијом на 30 милијарди долара до 2025. године. "Такође желимо да се до 2025.г. са сваке стране повећају инвестиције на 15 милијарди долара. Ми ценимо подршку коју нам је Русија давала свих ових година, када су нам многа врата била затворена. Чак и када је Индија добила већи приступ светском тржишту, Русија је остала наш главни партнер", рекао је Нарендра Моди за ТАСС.

Али наводи индијског премијера не одговарају чињеницама, чак им противрече.

Носач авиона "Викрамадитја, "Сухојеви" авиони и "БраМос" крстареће ракете су веома добри примери руско-индијске војне и техничке сарадње, али, што се каже, то би било све. Чак се ни пројекат Т-50 (ПАК-ФА) не развија тако брзо како бисмо ми желели. А све зато што националистичка хинду Баратија Јаната партија, чији је Моди председник,  приоритет даје развоју односа са Западом.


Западне санкције Русији су показале шта се од индијског премијера и Индије може очекивати кад се нешто лоше догоди, нпр. у случају сукоба с Пакистаном или унутрашњег конфликта, какав је био онај у држави Гуџарат, Узгред, због Гуџарата је индијском премијеру 2002. године забрањен улазак у САД.

Када је Француска одбила да испоручи два "Мистрала" Русији, Индија је одлучила да не купи 126 вишенаменских француских ловаца "Рафал". Моди је схватио да Индија сада може да добије војну технологију из Русије. Па је дошао по нове уговоре.

Изгледа да је Индија забринута због руско-кинеске сарадње у области одбране. Не би јој пријатно када је руски министар одбране Сергеј Шојгу отишао у Пакистан са пуним портфолиом уговора. Онда је Моди поново размотрио идеју пријатељства са Русијом, и дошао у Москву.

Индија би могла да искористи садашњу кризу у односима Русије и Турске. Зашто не пробати да се заузме турско место у грађевинарској индустрији? Током недавне посете Њу Делхију, заменик премијера Дмитриј Рогозин је изјавио да се индијским компанијама указује велика прилика на руском тржишту, сада када нема хране, текстила, одеће, итд. европских и турских компанија.

Може ли Русија да има поверења у Индију?


Моди је у Москву дошао на два дана и са импресивном делегацијом привредника. Међутим, разговори нису текли баш глатко.

Русија у односима са Индијом треба да буде веома опрезна. Недавни инцидент, када су Турци оборили руски авион, веома је важна лекција за Русију. Русија и Њу Делхи желе да обуздају Кину. Зато би Русија Индији за њено Ратно ваздухопловство могла да прода 200 лаких вишенаменских "Камов 226Т" и средњих хеликоптера Ми-17 В5".

Индија такође жели да за шест милијарди долара купи пет земља-ваздух ракетних система С-400. Руска нафтна компанија "Росњефт" је потписала предуговор о оснивању индијске компаније - заједничког предузећа. "Росатом" планира да у Индији гради нуклеарне електране.

Током посете Русији, индијски премијер је изјавио: "На свету нема терористичке групе која је у стању да производи оружје. Значи, у руке терориста су оружје стављале неке државе. Како се то десило и зашто ништа није урађено да се оконча? Терористи немају ни штампарију новца, дакле, ко их финансира?

"То су реторичка питања., наравно. И Индија и Русија знају ко терористе снабдева новцем и оружјем и ко их учи идеологији џихада. Али важно је да индијски премијер Моди то разуме и о том проблему јавно говори", пише индолог Сергеј Троицки на својој ФБ страници.

Вашингтону се то уопште не би допало, али Њу Делхи би могао да на ту тему организује међународну конференцију. 

Која би била и ваљана проба руско-индијског пријатељства и стратешког партнерства.


Pravda Report:


Користан линк: Putin-Modi talks a success, but no ‘Triumph’ | Russia Beyond the Headlines


Аутор: Љуба Лулко
Извор: Can Russia and India be great friends after Turkish experience? - PravdaReport
Превод: Ћирилизовано за  СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
  

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!