Твитиоти бесни због новог алгоритма. Шта им је чинити?

Глобални твитиотлук је бесан. "Твитер" је одлучио да крене стопама "Фејсбука" и уведе нови алгоритам временске линије. Када ја вест стигла и на сам "Твитер", почела је да бесни твитиотска олуја невиђена на овој мрежи. Бес, дивљање, зарицање "за мене је "Твитер" сад мртав", "нема више твитовања" (камо лепе среће) и друге хистеричне драмосерије.

Али не треба кривити сироти твитерлук што бесни, њега је лако збунити. Најзад, нова временска линија њихове мале светове стварно може да растури у парампарчад. Мораће да запну и довијају се како наћи најновије цвркуте "селебритија", још једну друштвену неправду и прилику да излију бес и, наравно, мимове о мачићима.

Ал' не брините добри твитиоти, ту је "Верџ" да вас поучи о новом алгоритму изгледа "timeline", и да ћете имати "opt out" ... за сада:

Алгоритам по коме ће се променити редослед ваше временске линије је заснован на рангирању твитова по "док сте били отсутни" моделу уведеном пре годину дана. То ћете најбоље схватити ако о временској линији будете мислили као таквом својству: цео дан нисте на "Твитеру", а кад га поново отворите, хоп, видите шта сте пропустили. Ако апликацију отворите више пута у току дана, видећете неколико "док сте били одсутни" секција које прекидају хронолошки поређане твитове. И сваки пут када кренете надоле да освежите ток, он се враћа на уобичајену временску линију по обрнутом хронолошком редоследу.

Ево још једног начина како се може гледати на нови алгоритам: скролујете надоле кроз временску линију и, као на "Редиту", прво ћете видети најпопуларније постове; скролујете нагоре, довод постаје уобичајени "Твитер" са обрнутим хронолошким редоследом. Један испитивач ми је рекао да ће нови временски ток показивати и сродне постове за популарне твитове - ако то хоћете. У сваком случају, то ће бити нови "Твитер" по дифолту, али ћете моћи и да се вратите на стару временску линију. Ми, "Верџ", смо се у то сами уверили.

Пол Росанија, бивши менаџер производа у "Твитеру" што сада ради за "Слак", данас поподне је страсно бранио нови тајмлајн. "У чисто хронолошком доводу, квалитет твита се дистрибуира насумце. Ако пропустите нешто твитова, било којих, тамо ће бити исто толико добрих ствари као у ономе што сте видели. Стављањем нешто од "јаких" твитова у "док сте били одсутни", а померањем другог доле, гарантује вам се бољи доживљај - не принципом, већ математички... Једног дана, ускоро, твитови што ћете их видети биће мало интересантнији, а пропуштени неће ни бити важни. И знате шта: нећете ни приметити. Нећете! Мислите да хоћете, али нећете."

"Верџ" је разговарао са двоје корисника који су нову временску линију испробавали неколико месеци. Није им се нешто посебно допала. "Почео сам да се навикавам, али ипак мислим да је то лоша идеја", каже Робин Бони. "Цепка конверзацију и заиста је збуњујуће када неко уживо твитује с догађаја а те ствари се распу по читавој временској линији. Постало је крајње тешко пратити догађаје, што потире, по мом мишљењу, једну од основних вредности "Твитера"'. Други корисник, Коди Дибјазе, нешто мало је позитивнији:"То је дефинитивно лепо у смислу да ће се закачити ствари које би се иначе пропустиле, али је и одступање од основне идеје "Твитера", тако да, све у свему, компликује ствари."'

Претпостављам да ће "Твитер" ово увести као опционално - на неко време, али да ће твитерашку корисничку базу на крају утерати у ред. И? Шта је чинити цвркутанима? Већина би полудела кад би била одсечена од брбљања, цмиздрења због неправде и свакаквих глупости и бескорисног смећа.

Дакле, твитиот ће се мало копрцати али и остати на "Твитеру" без обзира какав му се "timeline" наметне. А и шта би с тол'ким временом? Да чита књигу? Ха, ха, ха, ха. Хоће, само што није.

Александар Вучић (@avucic) | Twitter

Аутор: Џим Линч
Извор: Twidiots rage on Twitter about new algorithmic timeline | Jim Lynch
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!