Доступан је Сербиан 2016 Openbox





Доступно је за преузимање ново издање дистрибуције Сербиан, намењено за рачунаре са слабијим карактеристикама, као и за све оне који су љубитељи оперативних система са малом потрошњом ресурса. У употреби је управник прозора Openbox, а нешто више о његовим подешавањима можете сазнати овдеУ обликовању овог издања, поред Debian (Jessie) складишта, коришћене су Mozilla и Deb-multimedia ризнице, као и неколико пакета из независних извора. Величина ИСО слике за преузимање износи око 1.3 ГБ, док ће по инсталацији, заузети простор на хард диску бити нешто изнад 3 ГБ.

Најбитнија измена у односу на издање 2015, извршена је на захтев већег броја корисника. Ради се о образовању ИСО слике која је намењена за употребу на 64-битној архитектури, па ће од сада љубитељи Openbox менаџера прозора са новијим хардвером, имати избор више пред собом. У овој верзији се налази и нови софтвер као што је напредни текстуални едитор Geany, са карактеристикама интегрисаног развојног окружења. Корисници којима то одговара, могу имати видљиве иконе у менију. Потребно је само у фасцикли, на путањи .config/openbox, пронаћи фајл ikone-menu.xml и извршити његово преименовање на стандардни menu.xml. Када се поново покрене Openbox, мени ће изгледати као на слици. Додатне снимке екрана можете погледати овде.


Апликације које долазе уз Сербиан 2016 Openbox, важе за мање захтевне, а њихов избор изгледа овако:
Ту су још и алати за  архивирање, клипборд, чишћење система, праћење вести, управљање партицијама, подешавање изгледа итд. На овој страни, наведени су неки од савета који вам могу затребати, а односе се на Openbox управник прозора и пратеће програме. Као пар битнијих ставки, треба напоменути да се распоред тастатуре мења пречицом Ctrl+Shift, а подешене су опције: la, ћи, en. Ако сте инсталацију извршили на преносиви рачунар, у аутостарт фајлу уклоните ознаку испред линије fdpowermon, да би могли да пратите стање батерије. Ако желите да инсталирате новији веб прегледач или кернел, у вашој листи извора (sources.list) се налазе одговарајуће ризнице, па је само потребно извршити њихово прикључење.

   

Ако сте новајлија на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје краће од 10 минута, а овде можете прочитати како се припремају медији за инсталацију. Графички интерфејс инсталационог поступка подразумевано је подешен на ћириличну опцију, док ће управљање тастатуром бити на латиници. Ако до сада нисте видели како изгледа инсталација, можете је погледати у сликама, а доступан је и видео материјал. Када вам се подигне тек инсталирани систем, баците поглед у фасциклу Документи, где је записано неколико савета. Ако некоме са другог говорног подручја затреба, ту се може пронаћи и фајл menu.xml на енглеском језику. 




Извор: Debian Srbija: Доступан је Сербиан 2016 Openbox

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!