Случај Савченко: везене кошуље, "гладомор" и дезинформација

Надежда Савченко је de jure и de facto осуђена на 22 године затвора за убиство новинара Сверуске државне ТВ и радиодифузне компаније (Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания ВГТРК) у Донбасу. Међутим, по извештајима неких медија, напетост не попушта (до те мере је све политизовано). О овој теми дискутују: главни уредник Правда.Ру Ина Новикова и Виталиј Третјаков политиколог и декан Факултета за телевизију на Московском државном универзитету Ломоносов.
Фото: АП

 

Дизање прашине око суђења Надежди Савченко

- Хајде да причамо о Надежди Савченко. Јавност Запада, бесна због бездушности наших власти, тражи ослобађање "невине" девојке. Подржавајући је, организују разне акције.
- Ради објективности, ја желим да питам пар људи из редова демонстраната: Ко је Савченко, које су главни тачке у њеној биографији, како је постала члан украјинског парламента и посланик ПАСЕ (Парламентарна скупштина Савета Европе - Парламентская ассамблея Совета Европы)? Да ли је икад била присутна на састанцима ПАСЕ?
- Узгред, да ли је она икада иступала пред судом?
- Мислим да, ако питате о томе представнике група које јој дају подршку, испада да 99 % не зна ко је она. То је скоро па занос, политички, грађански и емоционални. Из серије "Крвави режим 'сместио' невиној девојци".
Већ сам рекао да се тај процес одавно претворио у политички. Оптужбе за убиство цивила (тачније не за директно убиство, већ за навођење на убиство), уопште војни сукоб између Украјине и Русије, конфронтације са Западом, и све што је повезано са тим, неминовно претварају сваки процес у политички процес.
Мене нико не може убедити да су у било којој земљи на свету судија, тужилац и адвокат толико ван политике да не гледају телевизију, не читају новине и нису политички пристрасни, чак и у оваквој ситуацији. Ово је прва ствар коју сам хтео да кажем.
Друго, пратио сам тај процес, наравно, преко медија. Није ме много занимао и не могу да одредим тежину аргумената оптужбе и одбране. Сада имамо све врсте клишеа, да тобоже, све док суд не одлучи, нико никога не може назвати криминалцем. У ствари, могу сви.
Ми се поводимо за тим шта говоре новинари. А они су често пристрасни. Читајући их, стичем утисак да су они који активније разјашњавају овај процес на страни Савченко и симпатизери Украјине у сукобу са Русијом. Ја говорим о руским медијима, и мени то као професионалцу смета. За мене је то знак да је ту штошта претерано.

Надежда Савченко - фанатик

- Ви сте искусни новинар, а како бити обичан читалац?
- Да објасним како се треба односити према томе, ако нисте проучили сам судски поступак. Апсолутна већина оних који о томе суде или говоре, и у разним телевизијским емисијама, на политичким и парламентарним трибинама, на митинзима, у ствари нису ни прочитали поступак.
Сви покушавају да суде уз предрасуде, у најбољем случају по речима стручњака, а у најгорем случају по речима новинара који нису равнодушни према сукобу. То јест, или су за једну или другу страну.
Опет, не могу да проценим тежину аргумената обе стране тужилаштва и адвоката који бране Савченко. Иако је понашање ових адвоката изузетно исполитизовано. Ако се адвокат Савченко појави на суду у украјинској везеној кошуљи, сумњам у његову објективност као професионалца. Да, он је дужан да брани свог клијента, то јесте његова дужност, али је једна ствар ако он аргументује свој став помоћу докумената и чињеница, а сасвим друга када брани оптужену облачењем везене кошуље.
У овом случају, ја га сматрам чланом политичког тима, а не радником адвокатске канцеларије. Стога, цело суђење, по мом мишљењу, је изузетно пристрасно, и свака пресуда ће бити тумачена као политичка.
Лично, мислим да Русија касни са овим случајем. С једне стране, не сме пожуривати суд, а са друге стране, с обзиром на оно што сам рекао, морате разумети политички значај овог процеса. Пресуду је одавно требало донети. Што процес дуже траје, диже се већа информациона бука.
И последње што желим да кажем у вези овога: Надежда Савченко је фанатик. То се види по њеним речима, очима, њеним делима, из телевизијских извештаја. А фанатици - фанатици су најбољи хероји за такве сударе. Најтежи за суд а најбољи за јавност, која ће их обожавати и ићи на митинге, само на основу емоција.
Сада постоје расправе да ли да је разменимо за некога. Верујем - да. У принципу, боље да је разменимо из политичких разлога. Што дуже буде овде, чак и законском пресудом суда, дуже ће остати симболом који су од ње направили.
- Што је више "хероизма" биће лепши ореол око ње.
- Тачно тако. Чули смо двадесет пет пута у току суђења, да она час гладује, час престаје са гладовањем. То је обележје фанатизма. Мислим да је боље да је заменимо за највећи могући број грађана, заточених од свакаквих украјинских батаљона.
Наравно, у почетку ће бити граје, али постепено ће се стишати. Пар говора у ПАСЕ, једно два-три учешћа у уобичајеним тучама у Врховној Ради, и све ће доћи на своје место. Са својим фанатизмом и поступцима, мислим да ће Савченко убрзо постати неугодност за локалну кијевску властелу.

Разговор водила: Ина Новикова 
За објављивање припремио: Сергеј Валентинов
За Ћирилизовано превео:

мајор авијације у пензији
Мирослав Младеновић - пилот

 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!