Борџија по занимању или писaмце филмском критичару Милану Влајчићу



Господине Влајчићу, да се не лажемо са оним поштовани,
требало ми је добрих неколико минута да нађем спорну емисију коју је снимила РТС, телевизија коју плаћамо по сваком бројилу, иако је по викендицама и сеоским кућама не гледамо. Почињем себе да хватам како сам све више и више близак теорозаверенику Дејану Лучићу, јер би требало да емисија приказана прекјуче, по мом скромном мишљењу, буде постављена на првој страни - или је, можда, број гледања стави на почасно постоље.
Добро, о чему се ради? По ко зна који пут директно су нападнути Светосавље, ћирилица, и патриотизам за који ми више волимо да кажемо родољубље, али овог пута од Вас. Нападнути су, наравно, сви браниоци тих српских вредности. Ослоњени на Семјуела Џонсона, а не на Теслу, окружени младим људима, Ви, стари Борџија, посејасте несветосавско, нећирилично, неродољубиво, модификовано несрпско семе.
Него хајде да размислимо, коме у ствари треба борба за ту нашу ћирилицу у тренутку када је Београд преплављен латиницом и када је Кнез Михаилова окупирана енглеским, италијанским и осталим несрпским језицима, који се кочпопере у епицентру, као онај Турчин којег више нема у Скерлићевој 4, јер је вероватно неки паметан државни човек запазио да нема смисла да се Турци кочопере око Храма Светог Саве? Хвала човеку од државе, да ја наставим са лучићевском теоријом.
Е, та борба треба нама, борочорбинским Великосрбима, јер како рече он, какав је то човек Малосрбин. Неко ће можда рећи да овде причам килибардске приче о великосрпству, али, сетићете се, да је почетком 90-их мање-више све нас Србе из Србије помало било стид што нисмо тако добри Срби као Новак Килибарда и њему слични. Тај лик, Богу хвала, није више на својој негдашњој линији, док се ми и даље држимо оне наше опанчараске, некругодвојчанске, трстеничке, пиротске и нишавско-моравске сељачке линији. Чега се не стидимо.
Е па господине Милане Влајчићу, оставите се борџијања по дечијем мозгу у годинама када већ мину стогодишњица (Вам) забране ћирилице, када је Светосавље више него трн у оку не само Вама сличним, него и ликовима који се крију иза црне униформе.
Оставите се будализирања колега и дозволите нам да се боримо за Светосавље и ћирилицу. Ви својим пријатељима пишите латиницом, али да знате да сте књигу завештали њиховој културној баштини. Да, lijepoj njihovoj. Они су доње акте саставили.
Тако му то дође по Уједињеним Нацијама у које се Ви вероватно кунете. Ми се не кунемо у те нације, јер какве су то нације који су нам баш на ове дане бомбардовале и децу и Светосавље и ћирилицу, рушиле цркве и затвориле више Срба него што је затворено Немаца у Нирнбергу. Е, због тога нама остаје да се владамо по назорима Божијег човека Николе Тесле, који каже „ако имам среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити за доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дело једног Србина“.
Самјуела Џонсона (од 14. минута и 44. секунде) остављамо Вама:  Autoportret: Milan Vlajčić - YouTube
Пишући све ово не могу а да се не захвалим свом другу, па чак и више од тога, Љубинку Стојановићу, што ме обавести о Вашем најновијем другосрбијанском постигнућу. Ви имате своје "урадке", али ради и Ћирилица .

Члан УО Удружења за одбрану ћирилице
Добрица Ерић“
пуковник авијације у пензији
Милорад Ђошић-пилот
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!