"Нико нам не забрањује да се вратимо"


"Логично је оставити ПВО у Сирији. Али питање је: да штити од кога? Најбољим комплексом С-400? ИСИС нема авијацију"- подсетио је бивши начелник генералштаба Јуриј Балујевски, у интервјуу новинама Поглед (Взгляд). Он сматра логичним да једини циљ на сиријском небу за руску ПВО може бити само турска борбена авијација.

У петак, начелник Главне оперативне команде Генералштаба, генерал-потпуковник Сергеј Рудској је рекао да се део руске авио групе вратио из Сирије на аеродроме трајног базирања. "Тренутно се ради припрема за пребазирање армијске авијације и делова за подршку јединица, које ће се одвијати у складу са распоредом. Део опреме и терета ће превест војна транспортна авијација, а део – морским транспортом, "- додао је он.

При том ВКС Русије настављају да врше ударе по терористима, свакодневно врше 20-25 борбених налета за подршку сиријској војсци, која се бори за ослобођење града Палмире. "Створени су услови за опкољавање и коначно уништење наоружаних формација ИСИС-а у Палмири" - нагласио је генерал-потпуковник.

Које још задатке треба да испуни руска војска у Сирији? Може ли група која се вратила у отаџбину поново укључити у конфликт уколико се укаже потреба? Коначно, да ли су се неутралисали ризици који долазе из Турске? У интервјуу за Поглед говорио је о томе, бивши начелник Генералштаба, бивши заменик секретара Савета безбедности генерал армије Јуриј Балујевски.

Поглед: У петак, је лист "Комерсант", изјавио, позивајући се на извор из Генералштаба да је на смену јуришницима и делу бомбардера у Хмејмим почело пребацивање хеликоптера. Према овој верзији, пре неколико дана војни транспортни авион Ан-124 је превезао у базу неколико борбених Ми-28Н и Ка-52, који пре нису учествовали у операцији. Јуриј Николајевич, ако је тако, то значи да ће пилоти морати да покрију из ваздуха нападе самосталних сиријских делова?
 
Јуриј Балујевски: Пратио сам, са стране, повратак наших авиона, али нисам видео враћање хеликоптера. Разумео сам да су тамо остали хеликоптери који обезбеђују заштиту ваздухопловне базе. Ако смо извели јуришну авијацију - Су-25, извели ловачко бомбардерску авијацију, извели бомбардерску авијацију - СУ-24, то ћемо логички компензовати хеликоптерима. То је оптимално у овој ситуацији са становишта подршке копнених трупа. Сви раде како треба.

Поглед: Да ли се на сиријско небо треба вратити Ту-214Р - "Руски АВАКС" најновији авион за радиотехничко и опто-електронско извиђање?

ЈБ:. Не знам. Тамо је систем већ организован: имамо и беспилотне летелице, и замаљско извиђање сиријске армије и групе специјалних снага. Пре свега имам у виду праћење покрета терористичких банди, којима смо објавили рат. Стога, за Ту-214, тамо нема посебне потребе. "АВАКС" је потребан за велике циљеве: ПВО, авионе и тако даље. А за такве земаљске циљеве – та шема се не примењује.

Поглед: Исти извори тврде да ће на Хмејмиму остати не само хеликоптери него и оклопни транспортери, тенкови Т-90С ...
 
ЈБ: Што се тиче Т-90 и било којих других тенкова, резервних делова, муниције, то оружје, сигуран сам, како је дошло ту, тако ће и остати - и сутра и прекосутра. Ми смо дужни да наставимо са војно техничком помоћи Сирији, и достављати тамо оружје не само за заштиту своје војне базе, него и за потребе државних трупа. Док Сирија постоји као независна држава. Русија, по мом мишљењу, дужна је да јој помаже и подржава је.

Што се тиче система ПВО логично је да остане у Сирији. Али питање је: да штити од кога? Најбољим комплексом С-400? ИСИС нема авијацију

Поглед: Могу ли се користити против турског ваздухопловства, ако покушају да нападну мете у Сирији? По вашем мишљењу, могу ли Турци да пређу границу и нападну Курде у Сирији? Поготово након што су Курди тамо прогласили своју "прото државу"?

ЈБ: Само ради застрашивања. Али ја мислим да не. Анкара сада решава проблем са својим Курдима. У суштини, у току је геноцид, над Курдима који живе у Турској.

Ја не искључујем ову опцију у потпуности, али чини ми се да је Ердоган схватио да је направио стратешку грешку када је све уложио да ће се Асад одржати само до краја 2015. године. Резултат знамо и ми и ви: Асад се не само одржао, већ је и решио један од својих главних проблема. У Женеви су обновљени преговори, ради се на новом уставу. Више се не поставља питање да ли ће Сирија бити независна држава. Сви су се сложили да Сирија треба да остане не само независна, већ и грађанска држава.

Стога, чини ми се, у овој ситуацији, Ердоган је изгубио. И сада, да иде на велики ризик? Па, нека и упадне у Сирију. Па шта? То неће подржати ни Европска унија чак ни НАТО. А Русија може ако буде неопходно да се врати Сирију, пошто већ има техничку основу у виду авио базе и пункта за материјално-техничко обезбеђење флоте. Као што смо видели у питању је веома кратко време. Не мислим да ће сад Ердоган ризиковати да објави рат Сирији.

Поглед: Владимир Путин у свом говору у Кремљу је истакао да ће ПВО системи С-400 "Триумф" и "Панцир С1" бити употребљени против било ког циља који "ми сматрамо претњом за руске војнике." Али ова претња могу бити само турски авиони, а не борци ИСИС-а?

ЈБ.: Логично.

Поглед: У фебруару сте изразили сумњу у могућност прекида ватре у Сирији. У интервјуу за "Известију", рекли сте да су тамо превише разнородне снаге против регуларне војске. Поред тога, плашили сте се да би примирје омогућило да се милитанти прегрупишу, обнове своју инфраструктуру, попуне залихе оружја. Данас, када је примирје већ на снази, нисте променили мишљење?

ЈБ:. Ја и сада верујем и поред примирја да је ситуација врло компликована. Одржати примирје две стране - је једна ствар. На пример, као у Украјини. Видимо да је и тамо примирје крхко и стално се крши. А одржати примирје уз учешће 200 група, које нико не координира и који између себе такође немају координацију својих дејстава, веома је тешко.

Сматрам, да је то – што смо ми повукли основни део своје групе, направљен врло правилан политички корак нашег руководства – наравно, у првом реду председника. Притом, остали су хеликоптери, ПВО и део за обезбеђење и заштиту авио базе. То омогућава да различите групе, које се колебају, размотре да ли да наставе своју борбу или покушају да реше своје проблеме на миран начин. Чини ми се, све смо учинили правилно: повукли трупе, и дали прилику за разматрање ситуације. При том нико нам не забрањује да се вратимо у већ припремљену базу.
Аутор: Јуриј Зајнашев
Фото: Алексеј Никољскиј / РИА Новости 
Извор:  ВЗГЛЯД / «Никто нам не запрещает вернуться»
За  Ћирилизовано превео:

мајор авијације у пензији
Мирослав Младеновић - пилот

 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!